Ingezonden persbericht


Op vrijdag 10 juni 2011 vindt in het stadhuis van Nijmegen en het Velorama de prijsuitreiking plaats van de 'African Bicycle Design Contest'. De ontwerpwedstrijd is georganiseerd door Cycling out of Poverty, in samenwerking met Stichting Slimmer en Ideal&Co.

Om 12.30 uur zal wethouder Jan van der Meer de deelnemers en genodigden welkom heten en vanaf 13.00 zullen de verschillende ontwerpen gepresenteerd worden. Om 16.00 uur zal het gezelschap een bezoek brengen aan het Nationaal Fietsmuseum Velorama, terwijl de jury achterblijft voor beraadslagingen. Op 17.30 zal de prijsuitreiking plaatsvinden in het Velorama/Hotel Courage.

Het doel van de prijsvraag is om een praktische en duurzame fiets te ontwerpen voor Afrika, die zoveel mogelijk gemaakt wordt met aldaar voorradige grondstoffen en die ter plekke geproduceerd en onderhouden kan worden.

Uit 63 inzendingen vanuit de hele wereld, zijn in november 2010 vijf winnende ontwerpen gekozen uit een selectie van 14 genomineerden. Vijf studententeams afkomstig van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Michigan Technological University, Hogeschool Amsterdam, Hogeschool Rotterdam/IPO en de Technische Universiteit Delft zijn met de winnende ontwerpen aan de slag gegaan om het ontwerp verder door te ontwikkelen en een businessplan te schrijven voor de productie van de fiets. De studententeams worden begeleid door hun eigen docenten en een externe ervaren ontwerper.

Meer informatie over de verschillende ontwerpen is te vinden via de website van Wiki-Bike http://www.wiki-bike.com. Ook op http://www.fietsdiensten.nl/artikel.php?nummer=106&TableName=menu04 is informatie over deze designwedstrijdte vinden.

De jury van de African Bicycle Design Contest bestaat uit een select gezelschap van topontwerpers en fiets- en duurzaamheidsdeskundigen: Esther Yameogo Simpore, James Thomas, Peter van der Veer, Luud Schimmelpennink, Jan Carel Diehl, Nick van Kimmenade en Frank van Rijn.

De prijsvraag en -uitreiking worden mede mogelijk gemaakt door een SMOM-subsidie van het (toenmalige) ministerie van VROM, Duurzame Dinsdag, Rabobank Rijk van Nijmegen, Nationaal Historisch Museum Velorama, Oregional streekproducten en de gemeente Nijmegen.

Financiële bijdragen voor de bekostiging van de prijsuitreiking zijn nog steeds welkom.