Nederland wint drie belangrijke Europese prijzen


* De renovatie van BK city in Delft in de categorie Conservation * De 100-jarige erfgoedorganisatie Bond Heemschut in de categorie Dedicated Service * Het architectuur & kunstproject ArtZuid in de categorie Education, Training and Awareness Raising

AMSTERDAM, 20110420 -- Plácido Domingo, de wereldbekende tenor en tevens President van Europa Nostra zal samen met Androulla Vassiliou, EU-Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, op 10 juni in het Concertgebouw in Amsterdam deze prijzen uitreiken. Het is uitzondelijk dat er maar liefst drie Nederlandse winnaars van de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards tussen de 27 winnaars uit 13 landen zitten. Tijdens de ceremonie zullen 6 van de 27 winnende projecten een hoofdprijs ontvangen. Of Nederland daar bij zit wordt pas op 10 juni bekendgemaakt.

De 27 winnaars zijn gekozen uit bijna 140 projecten uit 31 landen. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een jury van onafhankelijke deskundigen uit heel Europa. De 6 winnaars van de hoofdprijs ontvangen elk 10 000 euro en een gedenkplaat (als het om een gebouw gaat) of een trofee (als het om een project gaat).

Nederlandse winnaars

Bond Heemschut: Erfgoed vereniging Bond Heemschut is de oudste particuliere organisatie voor de bescherming van erfgoed in Nederland. Dit jaar viert ze haar honderdjarig bestaan. Heemschut verhoogt het bewustzijn en de betrokkenheid bij het behoud van monumenten en cultuurlandschappen in heel Nederland. De jury prees het doorzettingsvermogen van de organisatie. Ze is erin geslaagd om veel kostbaar erfgoed voor toekomstige generaties te redden. Meer informatie, foto's en video vindt u hier:
* Bond Heemschut (erfgoedorganisatie), Amsterdam, NEDERLAND ( http://www.europanostra.org/projects/66/ )

BK Delft: Op 13 mei 2008 vernietigde een verwoestende brand het gebouw van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Het terrein - een monumenteel complex van 32.000 m² uit het jaar 1920 - is één van de grootste vooroorlogse universiteitsgebouwen in Nederland. Door het te renoveren en te hergebruiken, heeft de Faculteit Architectuur gedemonstreerd dat moderne behoeften kunnen worden gecombineerd met een historisch gebouw. De jury waardeert het creatieve en flexibele gebruik van ruimtes in de dynamische leeromgeving. Meer informatie, foto's en video vindt u hier:
* BK City, Delft, NEDERLAND ( http://www.europanostra.org/projects/47/ )

Art Zuid: De ArtZuid Stichting is in 2008 opgericht om de aandacht te vestigen op het bijna honderd jaar oude stedenbouwkundig ontwerp van de architect HP Berlage in het zuidelijke deel van Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid. De tweejaarlijkse internationale beeldenroute Art Zuid heeft een belangrijk positief effect op de buurt. De krachtige werking van deze kunstwerken in de prachtige groene stedelijke omgeving  benadrukt het belang van ons erfgoed uit de 20ste eeuw en de beslissende rol die bewoners kunnen spelen in het behoud ervan, stelt de jury. Meer informatie, foto's en video vindt u hier:
* ArtZuid Stichting -beeldhouwwerken en architectuur in Amsterdam, NEDERLAND ( http://www.europanostra.org/projects/61/ )





Erfgoedvereniging Heemschut