Gemeente Rotterdam

gemeente presenteert rotterdam 3d: compleet, actueel en gratis

17 juni 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Heel Rotterdam is nu driedimensionaal te bekijken.

Gemeentewerken Rotterdam heeft de afgelopen jaren gewerkt aan Rotterdam 3D. Op basis van het hoogtebestand en luchtfoto's van de stad is Rotterdam nu te bekijken in drie dimensies. Het 3D-bestand omvat de hele stad: centrum, haven en ook Hoek van Holland. Door een koppeling van Rotterdam 3D met de gemeentelijke basisadministratie van adressen en gebouwen is het bestand actueel.

Open data
De bestanden zijn te downloaden via de gemeentelijke website. Rotterdam stelt de bestanden gratis beschikbaar via de website www.rotterdam.nl/rotterdam3D.

Rotterdam 3D opent allerlei mogelijkheden voor communicatie, ruimtelijke plannen en creatieve toepassingen. Voorbeelden: de gemeente kan nu eenvoudig de potentie bepalen voor zonnepanelen op de daken in Rotterdam. De gemeente kan nu veel beter uitleggen aan bewoners hoe ruimtelijke plannen in de praktijk uitpakken. Het is daardoor voor bewoners ook weer makkelijker om te reageren op plannen van de gemeente. Daarnaast wordt 3D al ingezet voor stadspromotie.

Besparing
Nu heel Rotterdam in 3D beschikbaar is, is het voor gemeentelijke projecten eenvoudig om 3D animaties toe te passen. In het verleden gebeurde dit ook wel, maar was dit alleen mogelijk tegen hoge kosten, omdat dan speciaal voor dat project een 3D-weergave gemaakt werd.

Prijsvraag
Rotterdam 3D is een basisproduct dat bewerkt kan worden tot een eindproduct. Om bedrijven en geĂŻnteresseerden te prikkelen heeft Rotterdam een prijsvraag uitgeschreven voor de meest interessante toepassing.

Rotterdam in chocola
De juryprijs is gewonnen door het concept Chococopy: Ambacht & Innovatie. Een voorstel om een chocoladewinkel te beginnen die uitgerust is met 3D-chocoprinters. Hier kan het publiek dan willekeurig welk gebouw in chocolade kopen.

Virtueel wandelen door geschiedenis en toekomst De publieksprijs is gewonnen door The Nexxt Step. Dit voorstel betreft het maken van een applicatie waarmee het mogelijk is om zowel historische beelden, als het heden, maar ook toekomstige plannen in 3D te bekijken via een website. Hier wordt Rotterdam 3D gecombineerd met de 3D-beeldtechnologie.

Aanvullende informatie

Om een indruk te krijgen van Rotterdam 3D kunt u deze animatie bekijken: http://youtu.be/MaGakSXhJTU. Voor meer informatie en om in contact te komen met de prijswinnaars kunt u contact opnemen met Theo Venhovens, telefoonnummer (010) 4894333 of 062226023.