Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste zelfstandige productie 4.48 Psychosis in première op Oerol THIBAUD DELPEUT VERDER OP EIGEN BENEN
Haarlem, 19 april 2011

Theatermaker Thibaud Delpeut heeft van het Fonds Podiumkunsten een tweejarige projectsubsidie gekregen om zelfstandig voorstellingen te maken. De komende periode brengt hij alvast twee producties uit: de locatievoorstelling 4.48 Psychosis van Sarah Kane (zomer 2011), en de tourneevoorstelling Freule Julie van August Strindberg (18 nov 2011 - 14 jan 2012). Beide voorstellingen worden gebracht in coproductie met Toneelschuur Producties, het productiehuis waar Delpeut de afgelopen jaren aan verbonden was.

4.48 Pyschosis
4.48 Psychosis is de laatste tekst van schrijfster Sarah Kane die zij in het jaar voor haar zelfmoord schreef. Thibaud Delpeut regisseert de voor de Theo d'Or genomineerde Wendell Jaspers in 'dé monoloog van de afgelopen twintig jaar'. In zijn indringende muzikale enscenering op locatie is het stuk een poëtische en vaak humoristische ode aan de onvoorstelbare kracht van de liefde. 4.48 Psychosis gaat in première tijdens Oerol en is verder te zien op Over het IJ festival, Zeeland Nazomer Festival en op locatie in Utrecht (op initiatief van Stadsschouwburg Utrecht). 4.48 Psychosis is het meeslepende relaas van een vrouw die in toenemende mate lijdt aan psychoses. Met speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek wordt het publiek meegevoerd door het landschap van de menselijke geest. In 4.48 Psychosis heeft actrice Wendell Jaspers de muziek als enige tegenspeler op een indrukwekkende reis naar de rand van de waanzin en de afgrond van het bestaan. Aan het eind van de reis rest de vraag: Wat is liefde? Wat is leven?

Delpeut's fascinatie en verbintenis met het werk van Sarah Kane heeft eerder geresulteerd in de succesvolle productie Blasted. "Kane's stukken zijn, hoewel soms inktzwart en bikkelhard, stuk voor stuk grote pleidooien voor de reddende en louterende kracht van de liefde. Haar werk heeft een onvoorstelbare universele en existentiële zeggingskracht die, niet ondanks, maar juist dankzij zijn compromisloze vorm, een groot publiek diep weet te beroeren. Ik zie haar 4.48 Psychosis niet als zelfmoordbrief, maar juist als compromisloze ode aan het leven. 4.48 Psychosis behoort tot het beste wat er voor het theater is geschreven. Het is Kane's Hamlet."

Thibaud Delpeut (1978) regisseerde bij Toneelschuur Producties de afgelopen jaren o.a. Blasted en de locatievoorstelling Nacht (2010). In het kader van TA-2 (platform voor ontwikkeling van regietalent van Toneelschuur Producties & Toneelgroep Amsterdam) regisseerde hij Britannicus (2007) en Antigone-Kreon-Oidipous (2008, en tournee 2010 - 2011) en Al mijn Zonen (december 2010). Wendell Jaspers vertolkte in Nacht de hoofdrol en werkte eerder met Delpeut samen in Entr'acte (Nationale Toneel). Jaspers werd in 2010 genomineerd voor de Theo d'Or voor haar rol in Marilyn Monroe, diamonds are a girl's best friend .

Speellijst 4.48 Psychosis
Oerol, Terschelling: 17 t/m 26 juni 2011 - www.oerol.nl Over het IJ festival, Amsterdam: 7 t/m 17 juli 2011 - www.overhetij.nl locatie: De Overkant Stadsschouwburg Utrecht op locatie: 5 t/m 10 oktober www.stadsschouwburg-utrecht.nl locatie: NUtrecht

Credits 4.48 Psychosis
4.48 Psychosis is een voorstelling van Thibaud Delpeut in coproductie met Toneelschuur Producties Regie/muziek/bewerking: Thibaud Delpeut
Tekst: Sarah Kane
Vertaling: Marcel Otten
Spel: Wendell Jaspers
Scenografie: Roel van Berckelaer
Geluidsontwerp: Pim van den Heuvel
Dramaturgie: Joris van der Meer
Techniek, productie en publiciteit: Toneelschuur Producties



Ingezonden persbericht