Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 17 juni 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfieldconvenantendecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. In het kader van de tweede oproep tot het indienen van projectvoorstellen verklaart de Vlaamse Regering twee aanvraagdossiers, Renaultsite Vilvoorde en Fabrieksweg 11-13 Boortmeerbeek, gegrond en ontvankelijk, waardoor de onderhandelingen voor de totstandkoming van een Brownfieldconvenant kunnen worden aangevat. Het dossier Ringparkcity Machelen wordt niet weerhouden omdat niet aan de nodige voorwaarden is voldaan. Voor het project Machelen Messer wordt de onderhandelingstermijn eenmalig verlengd tot 31 maart 2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een strategische investeringssteun toe aan volgende bedrijven: nv Electrawinds in Oostende (956.000 euro), cvba DupliCoat in Lokeren (1 miljoen euro), en bvba TRITION in Wetteren (933.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Boslandbouwsystemen zijn vormen van grondgebruik waarbij de teelt van bomen wordt gecombineerd met landbouw op dezelfde grond. Deze combinatie van verschillende functies is een mogelijke oplossing om win-win situaties te realiseren en creatief om te gaan met de schaarse open ruimte in Vlaanderen. Boslandbouw biedt een aantal belangrijke milieuvoordelen, zoals verminderde uitstoot van broeikasgassen, verbetering van de bodemstructuur en betere biodiversiteit. In Vlaanderen is boslandbouw nog niet ingeburgerd. Na advies van de SALV en van de MiNa-Raad keurt de Vlaamse Regering daarom opnieuw principieel het besluit goed om subsidies te verlenen aan boslandbouwsystemen voor de periode 2007-2013. Bedoeling is om tegen 2013 boslandbouw toe te passen op 250 hectare, waarbij landbouwers een subsidie kunnen krijgen van maximaal 70% van de kosten voor het planten van de bomen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het project 'Bio zoekt keten' is een project van Bioforum Vlaanderen in samenwerking met de Boerenbond en ABS, met het oog op het ontwikkelen van de biologische keten. Het project werd goedgekeurd eind 2009 en kreeg een subsidie voor de periode van 1 september 2009 tot en met 31 mei 2011. De Vlaamse Regering verlengt dit project nu tot en met 31 december 2012. Er wordt geen extra budget voorzien voor deze verlenging.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van het planlastendecreet, dat de planlasten voor de lokale besturen wil verminderen, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat verschillende decreten over ontwikkelingssamenwerking wijzigt. Zo wordt het decreet met het beleid rond convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking opgeheven en geïntegreerd in het kaderdecreet ontwikkelingssamenwerking. Ook het decreet over ontwikkelingseducatie wordt vereenvoudigd en de essentie van het beleid wordt in dit kaderdecreet geïntegreerd. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst met Unicef goed voor de periode 2012-2015 en kent de organisatie een subsidie toe van 3 miljoen euro, als bijdrage tot het verdedigen van de rechten van kinderen en hun ontwikkeling.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN) is in 1995 opgericht in het kader van het Vlaams-Nederlands Verdrag rond cultuur, onderwijs, wetenschappen en welzijn. Na evaluatie blijkt dat de missie en taakuitvoering van CVN onvoldoende aangepast zijn aan de ontwikkelingen in de tijd. De Vlaamse Regering keurt daarom de heroriëntering van de werking van CVN goed. Tegen het einde van het jaar komt er een rapport over de vooruitgang en implementatie van de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Jo Vandeurzen

Het VN-verdrag tegen foltering dateert van 1984. Toch is er nog steeds sprake van foltering en blijven daders ongestraft, zelfs in landen die het verdrag hebben bekrachtigd. Het facultatief protocol bij het verdrag wil daarom een dubbel controlemechanisme tot stand brengen ter voorkoming van foltering. Het gaat om een systeem waarbij experts ter plaatse bezoeken kunnen afleggen. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het facultatief protocol bij het verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de toewijzing van de personeelsleden, de goederen, de rechten en verplichtingen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie aan de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering draagt Tine Schaerlaekens voor als vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid in de Raad van Bestuur van de vzw SIM (Strategisch Initiatief Materialen), ter vervanging van Nele De Belie die ontslag heeft genomen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet tot vaststelling van de regels rond de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds. Het gaat om een technische oplossing voor enkele knelpunten in verband met de gebruikte verdelingsmaatstaven en het verzamelen van gegevens. De eigenlijke verdelingsregeling van het Gemeentefonds blijft behouden. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering verschuift de begin- en einddatum van het project 'Huwelijksmigratie: gewikt en gewogen - hier & daar!' van Steunpunt Allochtone meisjes en vrouwen, zodat het project loopt van 1 maart 2011 tot en met 28 februari 2014. Ze doet hetzelfde voor het project 'Kijk in de spiegel: relatievorming en diversiteit' van CAW Sonar, zodat het project loopt van 14 februari 2011 tot en met 13 februari 2014. Hierdoor krijgen beide projectindieners voldoende tijd om projectmedewerkers aan te werven.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed met de vzw Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. De overeenkomst is gebaseerd op het meerjarenplan 2011-2015.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering stelt Ingeborg Kinnaer met ingang van 1 juni 2011 aan als algemeen directeur bij het intern verzelfstandigd agentschap Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op voorwaarde dat een aantal tekstuele onnauwkeurigheden worden rechtgezet, stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp van koninklijk besluit over het gebruik van vloeibaar gemaakte petroleumgassen (lpg) voor aandrijving van auto's. Het gaat om de herziening van een vorig besluit met als doelstelling het vergroten van de veiligheid van lpg-installaties, het verbeteren van de identificatie van lpg-voertuigen, het opvolgen van de technologische ontwikkelingen en het verduidelijken van de verplichtingen voor installateurs, monteurs, keuringsinstellingen en examencentra.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van twee koninklijk besluiten over respectievelijk de uitrusting van zeeschepen en het zeevaartinspectiereglement. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn om de veiligheid op zee te verbeteren en verontreiniging tegen te gaan, door de uniforme toepassing van relevante internationale instrumenten voor de uitrusting van zeeschepen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de hersamenstelling van de Mobiliteitsraad Vlaanderen (MORA) wijst de Vlaamse Regering de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers en deskundigen aan van de MORA.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijst de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers aan van de Vlaamse Woonraad.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) en de regeling van de rechtspositie van het personeel. De wijziging beoogt de vastgestelde personeelsformatie te vervangen door een personeelsplan met een globaal cijfer aan voltijdse equivalenten, waarmee de VMW beter kan inspelen op de wisselende personeelsbehoeften. Dit is nodig omdat de VMW niet valt onder de bepalingen van het kaderdecreet Bestuurlijk beleid en daardoor onderworpen is aan een aantal wettelijke bepalingen rond de vaststelling van de personeelsformatie. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent bijna 950.000 euro subsidie toe aan het Paleis voor Schone Kunsten voor zeven projecten die plaatsvinden in 2011.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het Mestdecreet keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over de voorwaarden tot het verkrijgen van een derogatie aan de bemestingsnormen. Het besluit is een vertaling van de beschikking van de Europese Commissie over de zogenaamde derogatie, die een hogere bemesting toelaat uit dierlijke mest voor bepaalde teelten. Dit verhoogd gebruik van dierlijke mest is gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Het besluit omvat alle rechten en plichten die voor landbouwers van belang zijn. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het Mestdecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de maatregelen bij een overschrijding van de nitraatresidudrempelwaarde. Het besluit omvat onder meer bepalingen over de stikstofanalyse, het bemestingsadvies en het bemestingsplan. Daarnaast wordt de wijze geregeld waarop moet worden omgegaan met overdrachten van percelen landbouwgrond waarop een of meerdere maatregelen van toepassing waren. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet dat een aantal bepalingen regelt rond de verschillende grond- en bodemtypes die een rol spelen in het decreet (zand- en zware kleigronden, fosfaatverzadigde gebieden) en rond de uitrijregeling van meststoffen (beperking van de bemesting op de stoppel). Over dit uitvoeringsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid. Het nieuwe decreet vervangt het decreet van 18 juli 2008, dat grondig werd geëvalueerd en waar een aantal wijzigingen zich opdringen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Sectorraad Sociaal-cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen (Strategische Raad Cultuur, Jeugd, Sport en Media) en van de Vlaamse Jeugdraad.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de loopbaanonderbreking van de personeelsleden van het onderwijs en van de centra voor leerlingenbegeleiding. Het gaat om een volledige herwerking van het besluit van 1997, dat door verschillende wijzigingen door de jaren heen complex en ondoorzichtig was geworden. Daarnaast is er een versoepeling van de huidige regelgeving rond loopbaanonderbreking voor de personeelsleden van het onderwijs en enkele juridisch-technische aanpassingen. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Om gefinancierd of gesubsidieerd te blijven, moeten scholen op 1 februari een minimum aantal ingeschreven regelmatige leerlingen tellen. Wanneer een school deze rationalisatienorm niet bereikt, kan ze onder andere een afwijking op de rationalisatienorm aanvragen. De Vlaamse Regering keurt nu een afwijking op de rationalisatienorm goed voor het Anna-Theresia-Instituut-Middenschool in Mortsel voor één schooljaar (2011-2012). Op 1 februari 2012 zou de school opnieuw de rationalisatienorm moeten halen.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1308108947435

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.