ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Subsidie voor communicatieprojecten gemeenten voor inzamelen e-waste - nog 3,6 miljoen euro beschikbaar

5 jul 2011 om 08:56

Gemeenten kunnen sinds begin 2011 een beroep doen op een fonds dat de producenten en importeurs van elektrische en ICT-apparaten (NVMP en ICT~Milieu) hebben opgericht. Tot en met het derde kwartaal van 2012 is in totaal zeven miljoen euro beschikbaar voor proef- en communicatieprojecten. Momenteel zit er nog 3,6 miljoen euro in het fonds. Gemeenten die nog geen aanvraag hebben ingediend voor een communicatieproject, worden derhalve opgeroepen dit alsnog te doen.

Het fonds maakt onderdeel uit van een eerder gesloten akkoord over de inname en opslag van afgedankte elektrische en ICT-apparaten (e-waste) bij de gemeentelijke milieustraten. Betrokken hierbij zijn ICT~Milieu, NVMP, de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Kern van deze samenwerking is het vergroten van de inzameling van e-waste door gemeenten. Gemeenten ontvangen voor de inname en opslag van e-waste een vergoeding van 81 euro per ton. Voorwaarde is dat alle ontvangen e-waste wordt overgedragen aan NVMP en ICT~Milieu.

Circa 20 gemeenten hebben al gebruik gemaakt van het fonds en nog steeds komen er vele aanvragen binnen. De eerste reacties van de gemeenten zijn enthousiast. Door de vele bezuinigingen die op dit moment worden doorgevoerd, blijft er weinig geld over voor communicatietrajecten. Dit fonds maakt het voor gemeenten alsnog mogelijk om meer aandacht te vragen voor het inzamelen van e-waste en een goede voorlichtingscampagne op te zetten voor de plaatselijke bevolking.