Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2011.009¿, 1 juli 2011

Vierdaagse stelt alvast verkeersregelaars aan

Maatregel ontlast politie en beantwoordt bezuinigingswens gemeente

Net op tijd voor aanvang van 95ste Vierdaagse op dinsdag 19 juli heeft Stichting de 4daagse een groep van 23 verkeersregelaars aangesteld en opgeleid. Met het aanstellen van deze extra vrijwilligers en stagiaires wordt de inzet van de politie Gelderland-Zuid in de Vierdaagseweek ontlast en wordt tegelijkertijd tegemoet gekomen aan de wens van de gemeente Nijmegen om te komen tot bezuinigingen.

Al sinds vorig jaar zijn gemeente, politie en Vierdaagseorganisatie met elkaar in overleg over de inzet van verkeersregelaars tijdens het mega wandelevenement in en rond Nijmegen. Voor wandelsportbond KNBLO-NL, waartoe Stichting DE 4DAAGSE behoort, is het verre van vreemd dat organisatoren zelf voorzien in medewerkers die voor de verkeersveiligheid tijdens hun tochten zorgen. In het verlengde van dit beleid en met het vooruitzicht dat massale politieassistentie bij grote evenementen teruggeschroefd zou worden, heeft het Vierdaagsebestuur vorig jaar al besloten zelf een eenheid verkeersregelaars te vormen.

Opleiding ROC

Het grootste deel van de groep is gerecruteerd uit de opleiding veiligheidskunde van het ROC Nijmegen. "In nauwe samenwerking met de politie Gelderland-Zuid hebben wij daar de vraag neergelegd wie aan dit project zou willen meewerken. Spontaan meldden zich 19 studenten aan. Zij krijgen van de politie Gelderland-Zuid een eendaagse opleiding. Daarna worden ze collectief door burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen officieel aangesteld als verkeersregelaar en kunnen ze aan de slag tijdens de Vierdaagse.

Niet verplicht

"Het gaat om de opleiding evenementen verkeersregelaar, dat wil zeggen dat ze werk gaan doen op rustige kruisingen en bij wegafzettingen waar dat verantwoord is", aldus Wim Velings, in het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE verantwoordelijk voor veiligheid en openbare orde. Volgens de nieuwste regels voor politieassistentie bij grote evenementen die eerder deze week door minister Opstelten werden aangekondigd, wordt de Vierdaagse, als niet commercieel evenement, waarschijnlijk niet verplicht de kosten voor politie-inzet te vergoeden. De Vierdaagse wordt als sportevenement door NOC-NSF erkend. "Verplicht of niet, als organisatie besteden wij veel aandacht aan de veiligheid van de wandelaars onder andere door inzet van veel toezichthouders. De zorg om de verkeersveiligheid van onze wandelaars mede op ons nemen wordt er nu aan toegevoegd. We lopen op de troepen vooruit, maar de omvang van de Vierdaagse rechtvaardigt dat."