Algemene Onderwijsbond

BAPO afbouwen is onverstandig

Pal voor het zomerreces heeft staatssecretaris Zijlstra de sociale partners een brief gestuurd waarin hij zeer stellig oproept om de seniorenregeling BAPO af te bouwen. De Algemene Onderwijsbond vindt dit onverstandig. De regeling maakt het juist mogelijk dat ouderen langer kunnen doorwerken.

Motie Elias
De oproep van de staatssecretaris volgt uit een motie die eind april is ingediend door VVD-Kamerlid Ton Elias. De AOb stelde toen al het onbegrijpelijk te vinden `dat een uitstekend werkende regeling de nek om wordt gedraaid'. Helaas hebben de inspanningen van de grootste onderwijsbond er niet toe kunnen leiden dat de motie is aangenomen. Alleen PVV, GroenLinks, SP en PvdD stemden tegen.

Onjuiste vooronderstellingen
Leden van de Tweede Kamer hebben een onjuist beeld van de BAPO. Zo wordt verondersteld dat de BAPO een regeling is die onbetaalbaar is en ertoe leidt dat onderwijspersoneel eerder stopt met werken. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat de BAPO er juist toe leidt dat docenten langer kunnen doorwerken en het ziekteverzuim onder oudere docenten aantoonbaar lager is. Bovendien bestrijdt de AOb het beeld dat de BAPO op termijn onbetaalbaar wordt. Onderzoek toont immers aan dat de kosten in de nabije toekomst afnemen omdat het aantal oudere werknemers in het onderwijs daalt. Daarnaast komen de kosten van de regeling uit het arbeidsvoorwaardenbudget. Dat ging destijds ten koste van loonsverhoging.

Brief staatssecretaris
Staatssecretaris Zijlstra stelt dat de BAPO een verouderde regeling is die functioneel was vanwege de wachtgeldproblematiek in de jaren `90, toen pas afgestudeerde leraren moeite hadden met het vinden van werk. Doordat er nu lerarentekorten zijn, zou de vervanging van de vrijgekomen verlofuren moeilijker te realiseren zijn. Tegelijkertijd constateert de staatssecretaris dat de leeftijd waarop onderwijspersoneel met pensioen gaat stijgt en de periode waarin onderwijspersoneel van de regeling gebruik kan maken langer is. Ook vindt hij een specifieke regeling zoals de BAPO 'niet meer van deze tijd'. AOb bestuurslid Ton Rolvink: `Het is jammer dat de staatssecretaris selectief zijn conclusies trekt en niet kijkt naar diverse onderzoeken die iets anders aantonen. Bovendien blijkt uit de praktijk dat de BAPO een erg goede regeling is, die juist helpt om het lerarentekort deels op te vangen.'

Sociale partners
De staatssecretaris roept de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Stichting van het Onderwijs op om in de cao-onderhandelingen de ouderenregeling om te vormen. Rolvink: 'We zijn natuurlijk bereid om te praten over een beter alternatief dat het onderwijspersoneel in staat stelt gezond de eindstreep te halen. Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat het wederom gaat om een versobering. De AOb vindt dat onaanvaardbaar.'