Openbaar Ministerie

OM bestudeert informatie mogelijk misbruik bisschop Kenia

5 juli 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Diverse media berichten vandaag over een (strafrechtelijk) onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem zou doen naar mogelijk misbruik door een Nederlandse bisschop in Kenia. Deze informatie is onjuist. Het OM doet geen (strafrechtelijk) onderzoek in deze zaak, maar bestudeert de informatie die op dit moment bekend is.

Door het OM is gezegd dat de Commissie Deetman melding heeft gedaan bij het OM van deze zaak. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant op 1 maart jl. over deze zaak, is door het College van Procureurs-Generaal aan het OM in Arnhem gevraagd of de bisschop bij het OM in Arnhem bekend was, gezien de huidige woonplaats van de bisschop in de regio Gelderland-Midden. Op verzoek van het OM heeft de politie Gelderland-Midden vervolgens een gesprek gehad met de persoon die informatie aan de Volkskrant verstrekt heeft. Daarvan is proces verbaal van bevindingen opgemaakt. Aan de hand van de informatie uit het proces verbaal van bevindingen, heeft het OM gekeken of er aanwijzingen waren voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. Dit geeft echter te weinig informatie en biedt daarom geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek. De bisschop is niet gehoord door de politie, omdat daarvoor tot op heden onvoldoende aanleiding is.

De informatie die geschetst wordt in het artikel van de Wereldomroep van 4 juli 2011 bevat informatie die voor het OM tot op heden onbekend was. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over het jaar waarin het mogelijke feit gepleegd zou zijn en informatie omtrent het soort feit. Het OM heeft kennisgenomen van deze informatie in de media en zal deze informatie meenemen bij de bestudering. Daarbij wordt uiteraard bekeken of deze informatie op waarheid berust. Op korte termijn zal het OM beslissen of dit aanleiding geeft voor nader onderzoek.

Het feit dat er geen aangifte of verklaring is van het mogelijke slachtoffer, maakt het juridisch lastig om deze zaak te beoordelen. Daarnaast speelt mee dat er een grote kans is dat, als er sprake zou zijn van een strafbaar feit, dit verjaard is.