Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Dolly is dood, lang leve kloon Dolly

5 jul 2011

Roel Veerkamp van het Animal Breeding & Genomics Centre (Wageningen UR) en Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar aan Wageningen University en filosoof, hebben op uitnodiging van de Wereldomroep gedebatteerd over klonen in Nederland en schaap Dolly. Schaap Dolly werd 15 jaar geleden geboren. Na de eerste kloon van dit volwassen dier volgden koeien, honden, katten, muizen en andere dieren. En een storm aan maatschappelijke kritiek. Is sinds Dollyâs overlijden in 2003 het debat over klonen in Nederland ook dood? De Wereldomroep blies het debat nieuw leven in rond de 15e geboortedag van wijlen Dolly.

Nederlanders willen geen kloon
Nederlanders zijn duidelijk over het klonen van dieren voor voedselproductie: 70% is tegen. Zo bleek uit een recent onderzoek van het consumentenplatform van het ministerie van EL&I. Van de mensen die klonen wel accepteren, geeft de meerderheid aan dat dit alleen geldt voor medisch onderzoek. Nederland voert een 'nee, tenzij'-beleid: klonen van dieren is verboden, tenzij een speciale vrijstelling wordt verkregen. Wat vindt Roel Veerkamp hiervan? âKlonen is voor de voedselproductie nauwelijks interessant. In de fokkerij is het geen hot topic omdat er niet veel behoefte aan bestaat.â Henk Jochemsen zegt: 'Voor wat betreft het klonen bij dieren denk ik dat je kunt zeggen dat dat verreweg het meest gebruikt wordt voor proefdieronderzoek voor medische behandelingen, nauwelijks in de fokkerij voor de productie van vlees, melk, eieren en dat soort dingen.â

Maatschappelijke weerstand
In de Verenigde Staten wordt kloontechniek gebruikt om bepaalde elitestieren te kunnen reproduceren, maar voor grootschalige productie is de techniek niet ver genoeg gevorderd. Veerkamp denkt dat het verbod en de maatschappelijke weerstand meespelen in het gebrek aan onderzoek naar kloontechnieken in Nederland.
Klik hier voor het hele artikel en lees ook wat professor Jochemsen zegt over het klonen van menselijke embryoâs.

Contact
Roel Veerkamp