Gemeente Hoogeveen

Partijen werken samen aan biomassacentrale

5 juli 2011 - De gemeente Hoogeveen wil de komende periode samen met Rendo Duurzaam, Zuidema aannemers en Be Green Energy werken aan een plan om te komen tot een Biomassacentrale en het bijbehorende distributienetwerk voor de warmte.

De afgelopen tijd is samen met een aantal lokale bedrijven de haalbaarheid van deze Biomassacentrale onderzocht. Wethouder Tiens Eerenstein: "Er is vast komen te staan dat er voldoende zekerheid is op het verkrijgen van de benodigde brandstof. Daarnaast is er voldoende afzetmogelijkheden voor de opgewekte warmte. Neem daarbij mee dat alle strategische disciplines binnen de partners voorhanden zijn en je kunt concluderen dat het project als financieel haalbaar kan worden aangemerkt."

Gemeente in 2040 CO2-neutraal

De gemeente Hoogeveen heeft als doelstelling opgenomen te streven naar het CO2-neutraal zijn in 2040. Om dit te kunnen bewerkstelligen zal de gemeente, al dan niet in de vorm van een Lokaal Energie Diensten Bedrijf, projecten moeten voortbrengen waarin duurzame energie opgewekt wordt. Binnen het project Revitalisering bedrijventerrein De Wieken, is een haalbaarheidstudie uitgevoerd voor een aantal van dergelijk projecten, waaronder de mogelijkheid om een biomassacentrale op basis van het gemeentelijk knip- en snoeihout. Voor bedrijventerrein De Wieken is dit dan ook de eerste stap richting een energieneutraal bedrijventerrein.

Opwekken van warmte

Het hout wordt gebruikt voor opwekking van warmte. De warmte kan via een warmtenet geleverd worden aan diverse projecten/gebouwen op of in de nabijheid van het Bentinckspark. Op termijn kan de warmte ook worden toegepast op het bedrijventerrein De Wieken, dan wel voor woningen in de omliggende wijken. Tot slot kan de Biomassacentrale op termijn elektriciteit gaan leveren.

Daling CO2-uitstoot en lagere energiekosten

De centrale zal bijna 1 miljoen m3 aardgas vervangen door ongeveer 4000 m3 houtsnippers en daarmee een aanzienlijke CO2 uitstoot besparing realiseren van ongeveer 1800 ton. Er komen hierbij ook geen andere dampen vrij, die schadelijk zouden kunnen zijn voor de omgeving. Daarnaast bespaart het project de energiekosten voor de afnemers en zorgt het voor een vermindering van het transport.

Financieel voordelig

De gemeentelijke bijdrage aan het project is momenteel begroot op 165.000 euro. Deze investering wordt momenteel besproken met de Drentse Energie Organisatie (DEO). Het projectrendement is ongeveer 10% op basis van de huidige gasprijzen. Daarnaast zijn er meer voordelen voor de gemeente. De gemeente kan goedkoper het gemeentelijke groenafval kwijt en goedkopere warmte leveren voor het zwembad en sportfaciliteiten. Naast de grote bijdrage aan het gemeentelijke klimaatbeleid, verdient het project zich dus ook op zeer korte termijn terug.