Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Valkenburg aan de Geul, 5 juli 2011

Beleef de middeleeuwen op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot

In de zomerperiode van 2 juli tot en met 4 september worden vele extra activiteiten, zoals roofvogelshows, goochelshows, middeleeuwse spellen en kinderrondleidingen, georganiseerd op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot. De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

Zomeractiviteiten
Van 2 juli tot en met 4 september worden extra activiteiten georganiseerd op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot. Tijdens de gehele zomerperiode kan een bezoek aan de Kasteelruïne tegen een kleine vergoeding aangevuld worden met een mergelworkshop in de ridderzaal van de burcht. Middeleeuwse spellendagen vinden in de zomerperiode elke weekdag plaats. Op deze dagen staan van 10.00 uur tot 16.30 uur verschillende spellen opgesteld op de Kasteelruïne. De middeleeuwse spellen, zoals boogschieten, reuze boter-kaas-en-eieren en hoefijzerwerpen, zijn een leuke uitdaging voor jong en oud. Goochelaar Peter Hanssen verzorgt dit jaar in de zomer elke zaterdag voorstellingen op de Kasteelruïne. Geheel in de sfeer van de Kasteelruïne wordt een aantal trucs vertoond waarbij het publiek actief betrokken wordt. Op de zaterdagen worden de optredens om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur verzorgd. Een voorstelling duurt 30 minuten. Na afloop bestaat de gelegenheid om foto's met de goochelaar te maken. Elke zondag in de zomerperiode worden roofvogelshows georganiseerd op de ruïne. De vogels vertonen op deze dagen om 13.00 uur en 16.00 uur hun vliegkunsten voor het publiek. Na de show kunt u met uw favoriete vogel gratis op de foto. Iedere dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag om 11.00 uur en 15.00 uur worden avontuurlijke kinderrondleidingen gehouden in de Fluweelengrot. De gids laat de kinderen op een leuke manier kennis maken met de geheimen van mergel in de Fluweelengrot. Hij moet de weg nog een beetje leren kennen dus het is handig als de kinderen een zaklamp meenemen om te helpen. Na afloop krijgt elk kind een verrassing mee naar huis. Tijdens de zomerperiode geldt het reguliere tarief voor de kinderrondleidingen. Volwassenen betalen voor deze speciale rondleiding ¤ 6,00 en kinnderen ¤ 5,00.

In de zomerperiode worden dagelijks extra uitgebreide avondrondleidingen in de Fluweelengrot verzorgd om 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen ¤ 6,50 en voor kinderen vaan 4 t/m 11 jaar ¤ 5,25.

Elke vrijdagavond start om 20.30 uur Het geheim van de Bokkenrijder. Dit is een zinnenprikkelende tocht door het eeuwenoude gangenstelsel van de Fluweelengrot. Wie helpt Bokkenrijdershoofdman Swarte Jo en zijn kompanen, die reeds 2,5 eeuw door de grotten dwalen, aan hun eeuwige rust...? De kosten voor deze spannnende tocht bedragen ¤ 17,50 per persoon. Bekijk de website voor meer informatie over de activiteiten en de voorwaarden.

Fluweelengrot
De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne
De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Koning Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft u een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entree
De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn elke dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Voor de exacte tijden van de rondleidingen in de Fluweelengrot adviseren wij u onze website te bekijken of contact met ons op te nemen. Toegangsprijzen combinatieticket Kasteelruïne en Fluweelengrot: volwassenen ¤ 8,50 incclusief plattegrond, kinderen tot 12 jaar ¤ 7,00 inclusiief familiespeurtocht, 0-3 jaar gratis.

Kasteelruïne & Fluweelengrot - Grendelplein 13 / Daalhemerweg 27 6301 BS Valkenburg aan de Geul, tel. (043) 82 000 40, www.kasteelruinevalkenburg.nl.