PERSUITNODIGING: uitleg Europese Energie-efficienterichtlijn, debat TK

Persbericht van Europese Commissie

Op 6 september 2011 (van 19.00 tot 21.00 uur) zal de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van de Tweede Kamer een algemeen overleg houden met minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouwe en Innovatie, waarin zal worden gesproken over een parlementair behandelvoorbehoud inzake het voorstel van de Europese Commissie voor een vernieuwde Europese energie-efficiëntierichtlijn.

Dit speciale overleg wordt georganiseerd om de Kamer in een vroegtijdig stadium bij de Brusselse besluitvorming te betrekken.

Het behandelvoorbehoud is een belangrijk instrument waarmee het Nederlandse parlement in een vroegtijdig stadium invloed uitoefent op de Europese besluitvorming: als de Tweede (of Eerste) Kamer een behandelvoorbehoud maakt bij een Europees wetsvoorstel, mag de regering geen onomkeerbare standpunten innemen of onomkeerbare besluiten nemen in Brussel, totdat zij er met de Kamer over gedebatteerd heeft en met de Kamer hierover verdere afspraken heeft gemaakt.

Volgens de huidige berekeningen doet de EU te weinig om, zoals beoogd, 20% minder energie te verbruiken tegen 2020. Daarom heeft de Europese Commissie recentelijk een uitgebreide reeks nieuwe concrete maatregelen voor efficiënter energiegebruik voorgesteld: de vernieuwde energie-efficiëntierichtlijn.
Zie http://ec.europa.eu/energy/efficiency/

Deze maatregelen hebben zowel betrekking op de publieke sector als op gezinnen, energiebedrijven en de industrie. Het doel is de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en Europa minder afhankelijk te maken van de import van fossiele brandstoffen. Door de maatregelen zal de energierekening van de EU jaarlijks in totaal ca EUR 200 miljard lager zijn en zullen tegen 2020 tot 2 miljoen nieuwe banen worden gecreëerd.

Voorafgaand aan het algemeen overleg in de Tweede Kamer organiseert de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag een persbriefing.

De briefing zal worden gehouden door een beleidsdeskundige ambtenaar van het directoraat-generaal Energie en zal plaatsvinden op dinsdag 6 september.

De beleidsdeskundige ambtenaar zal de uitdagingen en voorgestelde oplossingen in het voorstel van de Europese Commissie uitleggen en vragen beantwoorden.

Datum: 6 September 2011
Tijdstip: 14.30 tot 15.15 u
Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5 - 6, Den Haag.

Aanmeldingen en contact: cecilia.thorfinn@ec.europa.eu, 06 - 835 33 216

NB: De voertaal voor de briefing is Engels. Persmateriaal wordt ter beschikking gesteld in het Nederlands.

Links:
http://ec.europa.eu/energy/efficiency/



Razende Robot Reporter