Woonbond


06-09-2011 Gezinnen met middeninkomen klem op woningmarkt

Gezinnen met een bescheiden middeninkomen zitten dankzij de nieuwe inkomensgrens volledig klem op de woningmarkt. Dat blijkt uit meldingen op ikwilookwonen.nl, het meldpunt van de Woonbond voor gedupeerden van de inkomensgrens.

Bij het in maart geopende meldpunt www.ikwilookwonen.nl komen nog dagelijks nieuwe meldingen binnen, waaronder veel meldingen van huishoudens met kinderen. De Woonbond wil CDA-minister Donner ertoe bewegen om zich deze verhalen aan te trekken. Als vertegenwoordiger van partij die het gezin van oudsher hoog in het vaandel heeft mag hij zijn ogen niet sluiten voor de effecten die zijn woonbeleid heeft op mensen die met een bescheiden middeninkomen een gezin moeten onderhouden.

pages/nieuws/images/kortNieuws/familieverhuizing.jpg Onder de huishoudens met kinderen die zich op ikwilookwonen.nl melden vinden we veel eenoudergezinnen met inkomsten uit een baan in de zorg, het onderwijs, of de (semi-)overheid. Bij gezinnen waarbij beide partners werken gaat het vaak om een com-binatie van een fulltime baan en een parttime baan met een inkomen rond het minimumloon. Door de nieuwe inkomensgrens lukt het deze gezinnen niet meer om te verhuizen naar een woning die betaalbaar voor ze is.

Twee recente meldingen die dit probleem illustreren.

Een psychiatrisch verpleegkundige uit Amsterdam schrijft: "Ik woon na mijn echtscheiding met twee kinderen in een eenkamerappartement van 25 vierkante meter in het centrum van Amsterdam. Mijn zoontje van 10 heeft ADHD en heeft enigszins de ruimte nodig en gaat inmiddels slecht op school. Ik heb totaal geen bewegingsvrijheid in mijn "studentenkamer" en zoals de zaken er nu voor staan geen uitzicht op andere woonruimte. Verder zit ik twee uur per dag op de fiets omdat mijn kinderen aan de andere kant van de stad naar school gaan. Een grotere woning dichter bij de school van mijn kinderen is zeer gewenst. Ik verdien ongeveer 38000 bruto per jaar, heb bijna 15 jaar woonduur maar deze is sinds de nieuwe regelgeving waardeloos. Huren in de vrije sector is te duur en als er al een woning van bv 800 per maand zou zijn verdien ik daar ook weer te weinig voor omdat de norm is dat je maandsalaris minimaal 4 x de huur moet zijn. Kopen in Amsterdam is uitgesloten."

`We verdienen samen iets meer dan 33.614', schrijft een kapster uit Driebergen. `Ik werk maar 20 uur, mijn man fulltime, 2 kleine kinderen, geen bijzondere banen, geen hoog inkomen, maar volgens Brussel ben ik 'rijk'.....' Na 10 jaar ingeschreven te hebben gestaan wil de familie doorstromen van een (te) kleine flat naar een eengezinswoning. `Juist in onze gemeente moet je zeer lang ingeschreven staan om aan de beurt te zijn voor een woning en nu we bijna aan de beurt waren, komt de 'middeninkomenregel' op ons dak... Nu zijn we dus kansloos geworden. We kunnen niet kopen, vrije sector is te duur en gewone huurwoningen mogen niet meer. Ook oneerlijk is dat de regel geldt voor één persoon, maar ook voor gezinnen! Met 4 personen, waaronder 2 kinderen, zijn mijn kosten hoger dan bij een alleenstaande of een tweeverdiener, en toch word ik afgerekend op het zelfde inkomen; terwijl wij per maand meer kosten hebben! Ik ben bang dat we voor altijd vast zitten in onze flat, wat natuurlijk weer niet bevorderlijk is voor de doorstroming op de woningmarkt! Of ik moet minder gaan werken. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn van deze regel; dat de vrouwen dan maar weer thuis gaan zitten! Of zwart gaan werken...Ik lig al maanden wakker van deze regeling, hoop elke dag dat er iets verandert, soms moet ik er van huilen, zo moedeloos is het... `

Eenderde meldingen van huishoudens met kinderen

Eenderde van de nu 3182 meldingen op ikwilookwonen.nl is afkomstig van huishoudens met kinderen. Andere groepen van wie veel meldingen binnenkomen zijn ouderen die willen doorstromen naar een seniorenwoning, mensen die vanwege een handicap een aangepaste woning nodig hebben, mensen die vanwege een onzeker of wisselend inkomen geen enkele kans maken op de koopmarkt, en jonge starters op woningmarkt.