Gemeente Ede

dinsdag, 6 september 2011

Rechter vindt dat alle ondernemers reclamebelasting moeten betalen

info@ede.nl

De gemeente Ede mag ondernemers in Ede Centrum reclamebelasting laten betalen. De gemeente mag de opbrengst van die belasting ook doorsluizen naar de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE), die het geld aanwendt om het Centrum levendig te houden, Maar de gemeente mag daarbij geen uitzondering maken voor ondernemers die op een andere wijze bijdragen aan de SBE.

De gemeente Ede heeft in 2009 reclamebelasting ingevoerd. Reclamebelasting is bedoeld voor collectieve promotie van Ede Centrum. Door reclamebelasting te heffen zorgt de gemeente Ede er voor dat alle ondernemers daar aan bijdragen, en niet alleen de ondernemers die er voor kiezen zich aan te sluiten bij een ondernemersvereniging.

Een deel van de ondernemers in Ede Centrum betaalt via de huur een bijdrage aan de SBE. Om dubbel betalen te voorkómen heeft de gemeente Ede deze ondernemers geen aanslag reclamebelasting opgelegd. De rechter heeft nu geoordeeld dat dat niet mag: voor de (reclame)belasting moeten alle ondernemers gelijk behandeld worden. De rechtbank heeft de aanslag van ondernemers die beroep aangetekend hadden tegen reclamebelasting, vernietigd.

De gemeente Ede bestudeert momenteel het vonnis en besluit binnenkort of zij hoger beroep aantekent bij het gerechtshof in Arnhem. Als het vonnis in stand blijft, zal de gemeente in ieder geval in de toekomst alle ondernemers in Ede Centrum een aanslag opleggen.

Zodra de consequenties van het vonnis duidelijk zijn zal de gemeente zal de gemeente die ondernemers voor wie dit van belang is persoonlijk bericht sturen.