FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Aanwezigheid van botulinetoxine in tapenade vervaardigd in Zuid-Frankrijk 09/06/2011

Het Voedselagentschap (FAVV) werd door de Franse overheid, via het RASFFsysteem (Rapid Alert System for Food and Feed) (*), op de hoogte gebracht van gevallen van botulisme vastgesteld bij consumenten na consumptie van tapenade geproduceerd in Zuid-Frankrijk (Vaucluse) en verdeeld via kruidenierszaken in de departementen Bouches du Rhône, Drôme, Var en Vaucluse. Het gaat om Tapenade met amandelen van het merk "Les Délices de Marie Claire" Houdbaarheidsdatum 16-12-2012 Lotnummer: 112005 Momenteel wordt in Frankrijk een onderzoek met betrekking tot de traceerbaarheid ervan uitgevoerd, maar het is mogelijk dat bepaalde verpakkingen van de tapenade in België terechtgekomen zijn via vakantiegangers die in Zuid-Frankrijk reisden. Deze levensmiddelen moeten uit consumptie genomen worden en vernietigd. Botulisme is een ziekte die het zenuwstelsel aantast en veroorzaakt wordt door een voedselvergiftiging door een toxine (aangemaakt door een bacterie, de botulinebacterie) die hoogst uitzonderlijk voorkomt in conserven. (*) Europees systeem voor uitwisseling van informatie tussen lidstaten wanneer een gezondheidsrisico in een levensmiddel wordt vastgesteld

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Geert De Poorter 0476 45 75 11 Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65 F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be