Gemeente Zoetermeer

Ondertekening overeenkomst en privacyreglement Bemoeizorg

bloemlogo uit gemeentevlag
15 organisaties, waaronder de woningcorporaties, de politie, het maatschappelijk werk, en de GGZ instellingen en de gemeente hebben dinsdag 6 september 2011 een overeenkomst en een privacyreglement Bemoeizorg ondertekend. Hierin is geregeld hoe de partijen samenwerken bij zogenaamde zorgmijders en onder welke voorwaarden er gegevens uitgewisseld worden.
Het Meldpunt Bezorgd, ondergebracht bij de GGD Zuid Holland West, is de spil in deze samenwerking. Professionals en burgers krijgen hier de gelegenheid om hun bezorgdheid en onrust over mensen te uiten. Het gaat dikwijls om serieuze problemen van mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen. Door hun gedrag veroorzaken ze overlast voor anderen en vaak ook schade voor zichzelf.

Privacyreglement
Het meldpunt Bezorgd gaat bij een melding snel aan de slag en zoekt zo snel mogelijk uit of iemand bij een van de instanties bekend is of is geweest. En het meldpunt probeert in contact te komen met de behandelaar om de hulpverlening zo snel mogelijk op gang te brengen. Voor het uitwisselen van informatie over personen gelden nauwkeurige regels. Alle partijen hebben daarvoor hun eigen wettelijke kaders. Voor de samenwerking is het belangrijk dat de regelingen op elkaar zijn afgestemd en dat staat in het privacyreglement.

Zorgvuldige manier van werken
De gemeente is als ketenregisseur en opdrachtgever van het Meldpunt Bezorgd verantwoordelijk voor het opstellen van de overeenkomst en het privacyreglement. Met de ondertekening is aan alle voorwaarden voldaan voor een zorgvuldige manier van werken door de partijen.