Gemeente Vlaardingen



-

Stadsarchief koopt ingekleurde handschriftkaart uit 1650

06-09-2011 |

De stadsarchivaris wist de hand te leggen op een bijzonder fraaie ingekleurde handschriftkaart uit 1650 van het gebied tussen boerderij Zuiderhuysen en de toren van Holy. Hoewel deze afbeelding bekend was van een foto die het archief al decennia bezit, was onbekend waar het origineel was. Daar kwam opeens verandering in toen een particulier het vorige week te koop aanbood.

ingekleurde handschriftkaart

Wat bijzondere aanwinsten betreft is 2011 dus een goed jaar voor het Vlaardingse Stadsarchief en het jaar is nog niet voorbij.

Zulke kaarten werden doorgaans gemaakt door landmeters die in opdracht van de eigenaar zijn bezit hadden opgemeten. In dit geval tekende landmeter Pieter Florisz. van der Salm de omgeving van twee percelen grond van Adtgent van der Burch. Deze lagen aan weerszijden van boerderij Zuiderhuysen in Holy (waar nu winkelcentrum De Loper ligt). Het meest opvallende is dat hij de Holy(erhoeksche)weg wat heeft ingekort (dat staat er ook bijgeschreven) zodat ook de toren (donjon) van Holy onderaan nog net op de kaart paste, iets waar we nu extra blij mee zijn.

De restaurator van het Stadsarchief is er in geslaagd de kaart onbeschadigd te bevrijden van het dikke boordkarton waarop het door een vorige eigenaar was geplakt. De aankoop is financieel mogelijk gemaakt door een cultuurhistorie-minnende Vlaardinger. De kaart is ook te bekijken op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000