Provincie Limburg

Gouverneur Frissen krijgt erepenning Universiteit Maastricht

Gouverneur Frissen krijgt erepenning Universiteit Maastricht

Vandaag heeft Gouverneur L.J.P.M. Frissen de Tanspenning, de hoogste onderscheiding van de Universiteit Maastricht ontvangen uit handen van prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur.

Frissen was van 2005 tot 2011 Commissaris van de Koningin in Limburg. Vanuit de overtuiging dat hoger onderwijs en een sterke universiteit van belang zijn voor een gezonde economische, sociale en culturele ontwikkeling voor Limburg en de EU-regio, was en is hij een uitstekend ambassadeur voor de Universiteit Maastricht. De uitreiking vond plaats tijdens de academische zitting ter ere van de opening van het academisch jaar 2011-2012 in het Theater aan het Vrijthof.

Als voorzitter van het Universiteitsfonds stimuleerde dhr. Frissen nieuwe, innovatieve manieren van fondsenwerving en een intensievere samenwerking met ondernemers en bedrijven. Als Gouverneur speelde hij bovendien een belangrijke rol bij de ontwikkeling en realisering van projecten zoals Brains Unlimited, de Chemelot Campus, the Maastricht Health Campus en het sectorplan voor hoger onderwijs in Limburg. Vastbesloten smeedde hij de samenwerking tussen belangrijke kennis-partners en het bedrijfsleven in de regio.

De dr. J.G.H. Tans penning is vernoemd naar de oprichter van de Universiteit Maastricht, Sjeng Tans. Hij was de eerste die hiermee werd onderscheiden, bij zijn afscheid in 1978. Sindsdien is de Tanspenning aan achttien personen uitgereikt, onder meer aan enkele voorgangers van dhr. Frissen, zoals Sjeng Kremers en Baron Van Voorst- tot Voorst en aan voormalig voorzitters van de UM zoals recent aan Jo Ritzen.