Landelijke Studenten Vakbond


Tekort studentenkamers explodeert

Utrecht 4 september 2011 - Ruim 30.000 studenten wonen noodgedwongen bij hun ouders! Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. Deze studenten willen wel op kamers, maar er is geen plek. De wachttijd voor een kamer kan op sommige plaatsen oplopen op tot wel twee jaar. Dit blijkt uit de Kamernoodinventarisatie 2011 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De kamernood is het hoogst in Amsterdam en Utrecht. In Leiden en Utrecht is het kamertekort het hardst opgelopen in vergelijking met vorig jaar. Ook de wachttijden zijn erg gestegen, in Utrecht is deze op dit moment zelfs 21 maanden. LSVb-voorzitter Pascal ten Have schetst de situatie: "Een student die in Utrecht een Masteropleiding gaat volgen heeft een diploma voor hij een kamer heeft kunnen vinden"

De LSVb is van mening dat studenten hun keuze voor een opleiding moeten kunnen baseren op het onderwijs en niet op basis van de beschikbaarheid van kamers. Daarom is het belangrijk dat het Actieplan Studentenhuisvesting zo snel mogelijk voldoende betaalbare kamers oplevert. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) presenteerde dit plan half juli.

De LSVb overhandigt de Kamernoodinventarisatie 2011 binnenkort aan het ministerie van BZK en de politiek. Het rapport brengt het tekort aan studentenkamers in Nederland in kaart. De gebruikte gegevens zijn afkomstig van gemeenten en woningbouwcorporaties.