Gemeente Harlingen


faam

Update over de brand bij Astra Faam

Gisteravond hebben twee bewonersbijeenkomsten plaatsgevonden in de dorpen Midlum en Wijnaldum. Daar hebben de bewoners vragen kunnen stellen aan de burgemeester van Harlingen, GGD, brandweer en politie. Bij beide bijeenkomsten waren ongeveer 30 bewoners aanwezig.

Hierbij een korte update over de stand van zaken met betrekking tot de brand en de gevolgen hiervan.

Nablussen van de brand
De brandweer heeft de hele nacht nog nageblust. Brandweerkorpsen van Marsum en Franeker assisteerden Harlingen daarbij. Rond 12. 00 uur vanochtend is de brandweer weer huiswaarts gekeerd.

Het gebruikte bluswater
Het meeste bluswater van de brand is opgevangen in het vuilwaterriool waarnaar het is afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Een klein beetje van dit "suiker"water is echter in het kanaal terecht gekomen via het regenwaterriool. Deze hoeveelheid is zo klein dat dit geen kwaad kan voor het milieu. Wetterskip Fryslân heeft na deze constatering het regenwater riool afgesloten en zorgt dat het water wordt overgepompt naar het vuilwaterriool zodat het ook gewoon gezuiverd kan worden. De rioolwaterzuivering kan deze extra belasting aan.

De rode kleur die op de weg ligt is bietensap. Dit kan geen kwaad , maar om te voorkomen dat de rode kleur in het kanaal in gaat wordt dit door Andre Borsch uit de rioolputten gezogen.

Eventueel achterbleven roetneerslag
Bij de brand is enige roetneerslag geweest in Midlum en Wijnaldum. De verwachting is dat de roet bijna allemaal weggespoeld is door de regen dat gevallen is Als er toch nog roetdeeltjes op groente of fruit zit dan kunt u dit wassen met water. Daarna kunt u het gewoon eten. Als de roet er niet afwil dan is ons advies: weggooien. Buitenspeeltoestellen en kozijnen kunt u simpel wassen met een sopje.

Aanwezigheid van gevaarlijke stoffen bij andere bedrijven Bedrijven worden regelmatig bezocht door inspecteurs. Daarbij wordt gekeken welke stoffen aanwezig zijn op grond van milieuvergunning. Via de milieuvergunning is de gemeente op de hoogte welke stoffen aanwezig mogen zijn. Bedrijven die een risico met zich mee brengen staan bovendien op een zogenaamde risicokaart van de gemeente. Op deze manier kan er snel gereageerd worden bij bijvoorbeeld een ramp. Astra Faam stond niet hoog op deze risicokaart.