Raad voor de Rechtspraak


Voorzitter Raad roept politici op tot bezinning

's-Gravenhage , 6-9-2011

Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, roept politici op tot bezinning en reflectie op de rol die politici uit hoofde van hun functie dienen te spelen in de rechtsstaat. Aanleiding is "de negatieve dynamiek waarin de belangrijkste spelers in de rechtsstaat momenteel gevangen lijken te zitten. Er is een verandering nodig in de houding van de staatsmachten ten opzichte van elkaar. Respect en onderling vertrouwen moet nodig worden versterkt."

Van den Emster zei dit gisteren bij de zomerconferentie `Werken aan draagvlak voor de rechtsstaat' van het Montesquieu Instituut, in het Huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag.

De rechtspraak staat volgens de voorzitter van de Raad meer onder druk dan vroeger: "Wij herinneren ons allemaal nog de leuze uit de jaren zestig: `Jullie rechtsstaat is de onze niet'. Ik denk echter dan er nu wat anders aan de hand is. Hij wordt niet weersproken, maar zelfs mede gevoed door andere gezagsdragers. Bewindslieden en Kamerleden doen uitspraken over lopende zaken of leveren kritiek op rechterlijke vonnissen."

De rechter heeft vertrouwen nodig van de burgers en van de andere instituties, hield Van den Emster zijn gehoor voor. "Voor de omgang tussen de instituties die onderdeel zijn van de staatsmachten dient het vertrekpunt te zijn het respect voor elkaars domein en bevoegdheden. Enige terughoudendheid waar het gaat om de bemoeienis van de leden van de politieke staatsmachten met de rechtspraak zou een onderdeel hiervan moeten zijn."