Bach en Liszt: een vruchtbare wisselwerking


Concertgebouworganist Leo van Doeselaar speelt 6 september in Nijmegen

Nijmegen, 20110901 -- Op dinsdagavond 6 september a.s. speelt de befaamde organist Leo van Doeselaar op het König-orgel in de Nijmeegse Stevenskerk een concert met werken van Bach en Liszt. De composities van Bach die op het programma staan, zijn favoriete nummers van Liszt, en de werken van Liszt zijn op hun beurt direct geïnspireerd door de muziek van zijn grote muzikale voorganger. Zo levert de wisselwerking tussen deze beide muzikale grootheden een bijzonder boeiend concertprogramma op, dat in Leo van Doeselaar een ideale vertolker vindt. Het concert begint om 20.30 uur. Toegang: 9 €.

De componist Franz Liszt geniet dit jaar extra belangstelling omdat hij 200 jaar geleden geboren werd. Hij was een groot bewonderaar van Bach en ruimde in zijn concertprogramma’s veel plaats in voor composities van de grootmeester. Dagelijks speelde hij voor zichzelf een aantal preludia en fuga’s uit het Wohltemperierte Clavier. Ook vanavond komen er enkele tot klinken in een orgelbewerking van de 19e-eeuwse componist Jan Albert van Eijken. Het concert wordt geopend met een ander geliefd werk van Bach: Preludio e Fuga in a-klein, dat Liszt vaak in een eigen pianobewerking op zijn recitals uitvoerde.

Ook de composities van Liszt die op dit orgelconcert gespeeld worden, hebben alles met Bach te maken: Enerzijds gaat het om de Variaties die Liszt componeerde op de muziek van het openingskoor uit Bach’s bekende cantate Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen. Anderzijds betreft het het bekendste en zeer imponerende orgelwerk van Liszt: Präludium und Fuge über BACH-  geïnspireerd dus door de naam Bach die in notennamen het motief bes a c b oplevert.

Het concert is in ideale handen van Leo van Doeselaar. Hij is een van de meest toonaangevende organisten in Nederland, getuige alleen al zijn functies op dat gebied: huisorganist van het Concertgebouw in Amsterdam en titulair-organist van de Grote of St.Pieterskerk te Leiden. Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn "Professur" aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland.

Ook is Leo van Doeselaar een veelgevraagd pianist. Al meer dan vijfentwintig jaar vormt hij met Wyneke Jordans een pianoduo, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.





Nijmeegse Orgelkring