Crisis nekt schoonmaakbedrijven, beveiligers en cateraars


Minder ICT-bedrijven failliet

Hilversum, 20110906 -- Schoonmaak- en beveiligingsbedrijven, cateraars en andere facilitaire dienstverleners gaan zwaar gebukt onder de bezuinigingen. Dit blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd. In totaal legden in de eerste acht maanden van 2011 binnen deze sector 106 bedrijven het loodje, een toename van 76 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Alleen al in de augustus gingen 24 dienstverleners failliet.

Neerwaartse prijsspiraal

“Het lijkt erop dat het vet op de botten van de kleinere spelers in 2009 en 2010 is opgebruikt en de klappen zich in 2011 aandienen”, zegt Wim Ledder van Facility Management Nederland. Bezuinigingen, zowel door de overheid als door ondernemers, speelden facilitaire dienstverleners parten. “Het economische ontij zorgt voor een kettingreactie in de neerwaartse prijsspiraal. Op alle onderdelen van de bedrijfsvoering moet worden bezuinigd en de facilitaire dienstverlening komt daarbij van nature niet op de laatste plaatst”, aldus de voorzitter van de beroepsvereniging. Ook de sterke afname van het in gebruik zijnde aantal vierkante meters kantoor- en bedrijfsoppervlak speelde de sector parten. Volgens Ledder raakt deze krimp nagenoeg alle disciplines.

Opmerkelijk was verder de grote toename van het aantal gefailleerde winkels met 41 procent tot 88. De detailhandel gaat gebukt onder het stijgende aantal aankopen via internet. Consumenten kopen on line vooral reizen, kleding en sportartikelen.

Herstel ICT

Binnen de ICT-sector daarentegen gingen in de periode tot en met augustus aanzienlijk minder bedrijven onderuit – 93 tegenover 120 in de eerste acht maanden vorig jaar. Deze branche kampte in 2009 met lichte krimp als gevolg van de economische crisis. “Vooral bij de hardware stond de vervangingsmarkt tijdelijk nogal onder druk”, aldus woordvoerder Michel van Schie van branchevereniging ICT-Office. Dit jaar stijgen de ICT-uitgaven in Nederland naar verwachting met ongeveer 1 procent.

Het totale aantal faillissementen in Nederland daalde in augustus met 7 procent tot 815. Over de eerste acht maanden gingen 6531 bedrijven failliet, ruim 4 procent minder dan in de overeenkomstige periode van 2010. 

FaillissementsDossier.nl