Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 september 2011

Vragen van de leden Wolbert en Kuiken (beiden PvdA) over de manier waarop 12.000 extra handen aan het bed komen

aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. â¤<Hoeveel medewerkers werken er nu in de zorg en hoeveel zijn dat er straks? Op welke wijze gaat u monitoren dat deze 12.000 mensen er ook daadwerkelijk komen en wat is uw nul-meting?


2.â¤< Op welke wijze vindt de financiering van deze 12.000 mensen preciesplaats?


3.â¤< Hoe gaat u garanderen dat het geld dat wordt vrijgemaakt werkelijk terecht komt bij meer handen aan het bed en bij minder bureaucratie en niet wordt besteed aan het verhogen van de risicoreserves van instellingen en aan management?


4.â¤< Hoe voorkomt u dat geld dat is bedoeld voor de zorg, wordt besteed aan financiering van onderwijsinstellingen doordat in het convenant is afgesproken dat ook initiele opleidingen van nieuwe medewerkers in de zorg betaald mogen worden uit het extra budget voor de AWBZ (NRC 5 september)?


5. â¤<In het NRC interview spreekt u over 'zusters' die mensen wassen en over 'verpleegkundigen' die meer waardering gaan krijgen. Kunt u uitleggen wat de Kamer daaronder moet verstaan, komen er nu meer verpleegkundigen in verpleeghuizen voor het wassen?


6. â¤< Kunt u concreet aangeven hoe kwetsbare bewoners van zorginstellingen geholpen moeten worden meer zelfredzaam te worden, zoals in het convenant is opgenomen?


7.â¤< Wat bedoelt u ermee dat u niet alleen jonge meiden met een VWO diploma wilt? Is het niet zo, dat medewerkers in verpleeghuizen eerder te laag dan te hoog zijn opgeleid? Kunt u aangeven hoe hoog het percentage ongeschoolde medewerkers in de langdurige zorg is? En het percentage MBO opgeleide mensen?


8. â¤< Gaat u op basis van dit extra budget niet alleen werken aan een cultuurverandering bij medewerkers, maar ook aan een andere cultuur bij hun leidinggevenden, inclusief de top van de organisaties? Hoe gaat u dat aanpakken, hoe brengt u het moreel kompas ook terug bij het management in de instellingszorg?