Universiteit van Amsterdam

Persbericht namens Folia Magazine

Van der Wal, Bussemaker en Dijkgraaf presenteren Folia Magazine

Jan Jaap van der Wal, Jet Bussemaker en Robbert Dijkgraaf zullen aanwezig zijn bij de lancering van Folia Magazine op woensdag 7 september in Amsterdam.

'Een platform voor hoogopgeleid Amsterdam, grotendeels gemaakt door de doelgroep - studenten - met nadruk op nieuws, wetenschap en opinie, dat uiteindelijk de beste advertentie is voor een bloeiende universiteit en hogeschool; dat is in het kort wat het nieuwe Folia-platform inhoudt,' aldus Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestuurslid van de stichting Folia Civitatis.

Het platform bestaat uit een wekelijks magazine, een site, veel activiteiten op het gebied van sociale media, een maandelijks debat en een leerschool.

Op woensdag 7 september vindt de presentatie plaats bij de Bijzondere collecties van de UvA, Oude Turfmarkt 129, 1012 GC, Amsterdam. Onder aanvoering van cabaretier Jan Jaap van der Wal zal HvA-rector Jet Bussemaker duidelijk maken waarom het van nut is dat de HvA en UvA een onafhankelijk blad hebben. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch gaat dieper in op de noodzaak tot veranderen bij van oudsher traditionele printuitgaves. Robbert Dijkgraaf zal vanuit het bestuur toelichten waarom Folia en Havana zijn opgegaan in het platform en welke stappen in de ontwikkeling zijn gemaakt. Folia Magazine-hoofdredacteur Jim Jansen reikt tot slot het eerste exemplaar uit.

'In Nederland zijn iets meer dan vijfentwintig hogeschool- en universiteitsbladen en bijna alle titels hebben het moeilijk. Lezers zijn steeds lastiger te bereiken, adverteerders haken af en bestuurders bemoeien zich steeds meer met de inhoud; dat is een slechte ontwikkeling,' aldus hoofdredacteur Jansen. 'In Amsterdam doen we het graag anders. Het Folia-platform is voor honderd procent onafhankelijk, de doelgroep wordt voor een deel producent, we zoeken samenwerking op - met onder andere Het Parool en Amsterdam FM - en we doen dit alles zo interactief mogelijk. Dat is leuk en spannend, maar ook noodzakelijk om te overleven. Alles wat er op het gebied van hoger onderwijs en wetenschap binnen Amsterdam gebeurt, zal worden gecoverd door een van de Folia-kanalen, aangevuld met studentennieuws, opinie en andere voor de doelgroep belangrijke zaken.'

Robbert Dijkgraaf: 'Het belangrijkste dat een universiteit of hogeschool bijbrengt, is een kritische geest gevoed door kennis van het hoogste niveau. Daarbij hoort een scherp debat en de ruimte om met elkaar in discussie te gaan, zowel voor studenten als voor docenten en onderzoekers. De UvA en HvA hebben zich altijd een onafhankelijk blad kunnen permitteren. Met de ontwikkeling van het Folia-platform wordt opnieuw een stap vooruit gezet.'
Noot voor redacties


Noot voor redacties


Universiteit van Amsterdam