Ingezonden persbericht


Time-out voor Zuid-Afrikaanse geweldplegers

Morgen, op 7 september, wordt in Kaapstad na vierjarige samenwerking tussen Rutgers WPF, Mozaic (Zuid-Afrika), Rifka Annisa en WCC Bengkulu (Indonesië) de Toolkit for Men gelanceerd, een uniek hulpverleningsprogramma voor mannen die zich schuldig maken aan huiselijk geweld.

Mishandeling aan de orde van de dag
Zuid-Afrika is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Bij Mosaic, Training, Service and Healing Centre for Women in Kaapstad, komen elk jaar 18.000 meldingen van vrouwen binnen die misbruikt zijn. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Eens in de zes uur wordt er een vrouw vermoord door haar partner, en een op de drie Zuid-Afrikaanse vrouwen wordt ooit in haar leven verkracht. Mosaic heeft jarenlange ervaring met het opvangen van deze slachtoffers door ze niet alleen medische hulp te bieden, maar ook rechtshulp, psychische en sociale ondersteuning plus training, gericht op meer economische zelfstandigheid.

Unieke samenwerking
Opvallend is dat deze vrouwen niet alleen om hulp roepen voor zichzelf, maar ook voor hun mannen. 'Ik wil niet dat m'n relatie eindigt, ik wil dat het geweld stopt!' is een vaak gehoorde reactie. Slechts 1 op de 10 mishandelde vrouwen stapt naar de rechter; 90% kiest er voor om terug te keren naar hun man. Voor Mosaic een duidelijk teken dat er geïnvesteerd moest worden in slachtoffer én dader om de vicieuze cirkel te doorbreken. Daarom sloegen Mosaic, een tweetal vergelijkbare organisaties in Indonesië, Rifka Annisa in Jakarta en the Women's Crises Centre in Bengkulu, en het Nederlandse Rutgers WPF al in 2007 de handen ineen voor een uniek, nieuw hulpverleningsprogramma, gericht op de daders van huiselijk geweld.

Man op zoek naar zichzelf
Zuid-Afrikaanse mannen zijn in veel gevallen ooit zelf slachtoffer van geweld geweest. Zij groeien op in een samenleving waarin zij niet leren om te gaan met stress behalve door uiting van geweld en agressie. Daarnaast eisen jaren van apartheid, vernedering, werkeloosheid, armoede, drugs en criminaliteit hun tol. Nu de traditionele rol van de man steeds meer in het gedrang komt, gaan ook Zuid-Afrikaanse mannen op zoek naar een nieuwe identiteit. Waar de hulpverlening zich in eerste instantie vooral richtte op bescherming van de kwetsbare groep vrouwen, groeit nu langzaamaan het besef dat ook mannen daarbij betrokken moeten worden.

Luisterend oor
Cruciaal in de Toolkit for men is de overtuiging dat daders van huiselijk geweld hun gedrag kúnnen veranderen. Ze krijgen van getrainde hulpverleners de gelegenheid om te praten; er wordt zonder oordeel naar hen geluisterd en ze maken kennis met communicatie- en luistertechnieken. Daarnaast wordt deze hulp ingebed in een breder pakket van activiteiten, zoals campagnes binnen de gemeenschap.



Ingezonden persbericht