Ingezonden persbericht


Na China nu in de Kunstuitleen: de zeefdrukken van Bosschenaar Francine Steegs.

Vrouwenportretten met een verbinding naar het verleden In de kunstgeschiedenis stuit je af en toe op portretten uit een ver verleden, die een intensiteit en uitdrukking hebben, alsof je oogcontact hebt met een mens van hier en nu. Zo'n geschilderd portret lijkt te spotten met de tijd en de vergankelijkheid. Beeldend kunstenaar Francine Steegs wordt geïntrigeerd door de raadselachtigheid hiervan.

In de serie vrouwenportretten geïnspireerd door portretten van o.a. Pollaiuolo, Dürer, Vermeer en Ingres, waar Francine Steegs al een paar jaar aan werkt, is een melancholische toon gezet. Geheimzinnige gezichten, diep in gedachten verzonken, zachtaardig en sterk tegelijkertijd, dragen een geheim uit het verleden in zich. Ze kunnen metaforisch gezien worden als eilanden, in zichzelf gekeerd, omgeven door stilte en licht. De natuur die zich in de vorm van planten openbaart op hun gezichten spiegelt eerder de innerlijke landschappen van de geest, dan de werkelijke 'landschappen' waarin deze figuren zich bevinden. Deze serie laat de kijker de mogelijkheid om eindeloos te interpreteren.

Grafiekbiënnale in China
Voor de tweede keer werd een zeefdruk van Francine Steegs, kunstenaar en coördinator ven het Grafisch Atelier Den Bosch, geselecteerd voor de internationale Guanlan Grafiekbiënnale in China. In juni opende deze tentoonstelling in het Art Museum in Qingdao. Er werd een selectie gemaakt uit in totaal 3697 werken van 1991 kunstenaars uit 81 landen, waarmee het de grootste biënnale was die ooit in China heeft plaats gevonden. Een internationale jury bekroonde 248 werken voor deelname aan de expositie en opname in de catalogus. De zeefdruk She's like a river van Francine Steegs behoorde tot de geselecteerde werken. De zeefdruk is ook in de Kunstuitleen te bezichtigen.

Tentoonstelling Francine Steegs
zeefdrukken en schilderijen

1 september t/m 2 oktober 2011
in de kelder van de Kunstuitleen
(Stadsbibliotheek)




Ingezonden persbericht