Provincie Limburg

Woonmonitor Limburg 2010 verschenen

Woonmonitor Limburg 2010 verschenen

De jaarlijkse woonmonitor Limburg is verschenen en laat de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt zien.

De belangrijkste gegevens met betrekking tot 2010 zijn: er zijn vorig jaar bijna 3.100 woningen bij gekomen en bijna 870 woningen aan de voorraad onttrokken. De productie is dus duidelijk lager dan in voorgaande jaren, mede ten gevolg van de kredietcrisis.

In 2010 was de woningtoename 2.200 woningen. De verwachting is dat de ombuiging naar de benodigde afbouw van de woningvoorraad later in de beleidsperiode vorm zal krijgen.

Er zijn vorig jaar relatief meer huurwoningen gebouwd dan in voorgaande jaren. De verdeling in de productie was 49% huur en 51% koop.

Er zijn in 2010 meer dure koopwoningen gebouwd dan voorheen. Het aandeel goedkope koopwoningen bleef met 12% ongeveer gelijk. In de huursector werd vooral middelduur gebouwd.

Het leegstandspercentage is licht gedaald naar 3,4% (terwijl 2% het streven is in een evenwichtige woningmarkt).

Er zijn in 2010 wederom minder woningen verkocht, maar de daling is minimaal ten opzichte van voorgaande jaren (- 3,3% versus -27%). Ook de gemiddelde verkoopprijs is licht gedaald (-0,9%) naar EUR 195.200 (terwijl de daling vorig jaar -5,7% was) .

De Provincie nam in 2005 het initiatief om samen met de gemeenten te komen tot monitoring van de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt.

2010 was het eerste jaar van een nieuwe beleidsperiode. De kaders hiervoor zijn in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg vastgelegd (POL, december 2009) en in de Provinciale Woonvisie (februari 2011) nader uitgewerkt. De regionale woonvisies zijn echter nog niet allemaal gereed en er moeten nog bestuursafspraken worden gemaakt over de concrete doelen per regio. Daarom kunnen de gegevens nog niet definitief van een waardering worden voorzien.

De uitgave van de Woonmonitor Limburg 2010 bevat één factsheetboek voor Limburg als geheel en 8 regionale factsheetboeken. Daarbij horen een bijlagenboek, kaartenboek en databank. Alle onderdelen zijn beschikbaar via www.limburg.nl/ruimte onder bouwen en wonen.