Gemeente Alkmaar


Brandweer Alkmaar voldoet aan normtijden bij uitruk

Alkmaar, 7 september 2011

Begin 2011 startte brandweer Alkmaar met de pilot TS-4. Na het eerste halfjaar van deze proef met een nieuwe wijze van uitrukken wordt de norm van 80% ruimschoots gehaald.

Politiek en bestuurlijk is vastgelegd dat brandweer Alkmaar in haar optreden moet voldoen aan 80% van de brandweerzorgnorm. Dit dekkingspercentage houdt in dat de brandweer in 80% van de gevallen binnen de wettelijke normtijd van 8 minuten na de alarmering ter plaatse moet zijn. Daarbij heeft het bestuur de opdracht meegegeven te zorgen dat de vrijwilligers betrokken blijven bij de eerste uitruk. Om dit te realiseren heeft de brandweer Alkmaar een 24-uurs bezetting ingesteld en is gestart met een pilot TS4. Hierbij wordt op een tankautospuit (TS) niet uitgerukt met de standaard bezetting van zes brandweermensen, maar wordt er uitgerukt met vier brandweermensen. Bij incidenten waarbij hiermee onvoldoende slagkracht zou kunnen zijn, wordt tegelijkertijd een tankautospuit met zes vrijwilligers (TS6) mee gealarmeerd. Bij deze werkwijze wordt een goede dekking gecombineerd met betrokkenheid van vrijwilligers.

De resultaten over het eerste half jaar laten zien dat het dekkingspercentage ruimschoots boven de 80% uitkomt. Over de maand juli was de dekking zelfs 97%. De eerste zeven maanden komt de gemiddelde dekking uit op 91%. De doelstelling om de brandweerzorgnorm te halen wordt hiermee dus bereikt. De betrokkenheid van de vrijwilligers is in cijfers (betrokken bij 28% van de alarmeringen) conform verwachting.