Gemeente Lelystad

Regionale voorwaarden voor nieuw windpark

Woensdag 7 september 2011

Windmolens in het water

De colleges van de gemeenten Lelystad en Dronten en het college van GS van de provincie Flevoland hebben de regionale voorwaarden vastgesteld voor een mogelijk nieuw te ontwikkelen windpark bij de IJsselmeerdijk. Dit naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek dat Nuon gaat uitvoeren naar de vervanging van drie bestaande windparken in Flevoland: Irene Vorrink en Harry van den Kronenburg aan de IJsselmeerdijk in Lelystad en Dronten en het windpark Jaap Rodenburg in Almere.

Nieuwe generatie windmolens

Het idee is om de bestaande windmolens te vervangen door een nieuwe generatie windmolens die groter zijn en veel meer vermogen hebben. Het project is bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aangemeld onder de zogeheten rijkscoördinatieregeling. De provincie en gemeenten hebben nu op een rij gezet waar het onderzoek van Nuon aan moet voldoen en met welke randvoorwaarden rekening moet worden gehouden.

Energieneutraal

De provincie en de gemeenten Dronten en Lelystad staan welwillend tegenover dit initiatief. De eventuele vervanging van het windpark draagt bij aan het energieneutraal maken van de provincie en de gemeenten. Ook wordt de landschappelijke kwaliteit ter plekke verbeterd ten opzichte van de huidige situatie door het nieuwe windpark op een goede manier te ontwerpen. Flevoland staat bekend om haar windmolens. In de afgelopen 15 jaar zijn er bijna 600 gebouwd. De provincie en gemeenten hebben daarvan geleerd dat er eisen gesteld moeten worden aan nieuwe windparken. Een belangrijke eis is dat een nieuw windpark alleen mag worden gebouwd als er voldoende oude windturbines worden gesaneerd.

Alternatieven

Centraal in het haalbaarheidsonderzoek staat het formuleren van een aantal denkbare alternatieven voor een nieuw windpark. Om ervoor te zorgen dat bij dat proces rekening wordt gehouden met de regionale wensen en voorwaarden, is het Plan van Aanpak Windpark IJsselmeerdijk opgesteld. In dit document hebben de provincie en de gemeenten inhoudelijke en procedurele eisen opgenomen, waarmee Nuon rekening moet houden bij het bepalen van de alternatieven.

Grenzen vastgelegd

Zo zijn in het plan van aanpak onder andere de grenzen voor het windpark vastgelegd. De provincie en gemeenten hebben deze grenzen bepaald om er voor te zorgen dat er een kwalitatief goed plan wordt gemaakt, goed qua landschap, ecologie en participatiemogelijkheden voor de bewoners van Dronten en Lelystad. Een andere voorwaarde is dat de provincie en gemeenten willen dat ook dat Nuon met de boeren in het gebied gaat praten die een windmolen bezitten om te zien of ze samen een plan kunnen maken. Op die manier wordt het een project van, voor en door de regio.

Bal bij gemeenteraad

De eerstvolgende stap is dat de gemeenteraden van Dronten en Lelystad besluiten over het plan van aanpak. Als zij hun fiat geven, dan zal Nuon starten met het opstellen van een projectplan voor het vervolg. Ja