D66

woensdag 7 september 2011

Kabinet neemt drie voorstellen van D66 over

D66-leider Alexander Pechtold verwelkomt premier Rutte terug in het pro-Europese kamp. Dit doet de sociaal-liberaal naar aanleiding van het voorstel van Rutte om in Brussel te pleiten voor een Eurocommissaris die de begrotingsregels van lidstaten handhaaft en die kijkt naar bubbels en zwaktes in nationale economieën.

Economisch verstandig

Het kabinet reageert vandaag op de motie Pechtold-Van Gent waarin de Tweede Kamer het kabinet vraagt een visie op de toekomst van de Eurozone te schetsen. In tegenstelling tot de anti-Europese opstelling van de VVD-fractie in de huidige schuldencrisis kiest premier Rutte vandaag voor een economisch verstandige en pro-Europese opstelling.

Op drie kernpunten komt het kabinet D66 tegemoet: (1) er komt een Eurocommissaris die de begrotingsregels handhaaft; (2) deze commissaris kijkt breder dan het begrotingstekort: ook een bubbel of zwakte in een nationale economie die andere lidstaten in gevaar brengt, kan tot ingrijpen leiden; (3) bovendien mag de commissaris strengere sancties opleggen dan tot nu toe mogelijk was.

Pechtold: "Rutte hangt zijn anti-Europese slogans aan de wilgen en kiest voor economisch verstandige oplossingen. Dit is een hoopvol signaal."

VVD botst tegen muur

Het is opmerkelijk dat de voorstellen van premier Rutte volstrekt in tegenspraak zijn met de opvattingen van de VVD-fractie. De conservatief-liberalen keerden zich bijvoorbeeld nadrukkelijk tegen een bevoegdheid voor de Europese Commissie om in te grijpen in de begrotingen van lidstaten, als een bubbel in de economie een gevaar vormt voor andere lidstaten. Ook oud-VVD-leider Bolkestein volhardde dit weekend in zijn anti-Europese houding.

Pechtold: "De anti-Europese opstelling van de VVD botst vandaag tegen de muur van de economische realiteit. Landen als Spanje en Ierland leiden nu tot problemen voor Nederland omdat hun vastgoedsector door onverstandig beleid is ingestort. Dat moeten we in de toekomst voorkomen door Europa sterker te maken."

Democratische kant

Pechtold is ook tevreden over de democratische kant van de voorstellen van Rutte. Zo wordt de commissaris gecontroleerd door het Europees Parlement en wordt de macht van de vergaderingen van regeringsleiders achter gesloten deuren verkleind.