Gemeente Gorinchem


`Nieuw gebruik Oud gebouw': Open Monumentendag Gorinchem

Dit jaar viert de Stichting Open Monumentendag haar 25-jarig jubileum! Ook de gemeente Gorinchem doet voor de vijfentwintigste keer mee aan de Open Monumentendag op 10 september. Het thema dit jaar luidt `Nieuw gebruik Oud gebouw'.

Tijdens de Open Monumentendag vinden er verschillende activiteiten plaats. Hieronder een overzicht:

Open monumenten
Van 11.00 tot 16.00 uur zullen diverse monumenten in Gorinchem geopend zijn waaronder

- de Grote Kerk (Groenmarkt) - Loge Orde en Vlijt (Molenstraat)
- vm Kantongerecht `Syndion' (Vismarkt) - de Schuilkerk (Langendijk)
- Huize Matthijs-Marijke (Molenstraat) - Agnietenklooster (Zusterstraat)

- Atelier Syndion, Tolhuis (Molenstraat) -Theater Peeriscoop (Boerenstraat)

- Herdenkingscentrum In de Toren (Krijtstraat) -R.K. Kerk (Kloostergang)

- Rehobothkerk (Driekoningenstraat) -Gorcums Museum (Grote Markt)

Gratis boekje 25 herbestemde panden
Ter viering van het 25-jarig is speciaal door archivaris A. de Vries een boekje samengesteld waarin 25 herbestemde panden staan beschreven. Naast uitgebreide beschrijvingen zijn er ook leuke anekdotes in opgenomen! Tijdens OMD gratis verkrijgbaar bij informatiekraam Grote Markt 17.

Fototentoonstelling
Voorafgaand aan de Open Monumentendag is een fotowedstrijd georganiseerd. Belangstellenden is gevraagd verrassende foto's in te sturen van hergebruikte materialen. De fotograaf met de meest originele foto krijgt een prijs overhandigd.

Workshop papierscheppen
Rosa uit Gorinchem organiseert tijdens Open Monumentendag een workshop papierscheppen. Belangstellenden kunnen zich vooraf inschrijven bij VVV Gorinchem. De kosten bedragen EUR 5,- per persoon. De workshop vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 30 personen. Afhankelijk van het weer zal de workshop buiten op de Grote Markt of in het Gorcums Museum plaatsvinden.

Gratis torenbeklimmen
Om 10.30 uur, 12.00 uur en 14.00 uur is het mogelijk om onder begeleiding van een gids gratis de Grote Toren te beklimmen. Hiervoor kunt u zich vooraf inschrijven bij de VVV. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk. Er kunnen maximaal 15 deelnemers per keer mee. Meldt u dus snel aan want vol = vol! In verband met veiligheid worden kinderen onder de acht jaar niet toegelaten.

Archeologisch monument Laag Dalem Zuid
Op zaterdag 10 september om 13.00 uur zal wethouder A. Rijsdijk het informatiebord onthullen van de archeologische vindplaats Laag Dalem Zuid. Tijdens Open Monumentendag is bij de informatiekraam informatie verkrijgbaar over het eerste Gorcums archeologisch monument.

Glas-in-lood expositie Grote Kerk
Van 13 augustus t/m 24 september vindt in de Grote Kerk een tentoonstelling plaats van ruim 80 objecten van glas-in-lood en andere vlakglaskunst technieken van ca. 30 amateur kunstenaars. Tevens zijn er delen van gebrandschilderde vensters over de Martelaren van Gorcum en uit de Joodse synagoge in Gorinchem te zien.

Te downloaden:

* programmaboekje 2011.pdf (1,36 MB)