Gemeente Breda

29aug
Open Monumentendag Breda in teken van hergebruik
Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van hergebruik en herbestemming van monumenten. Onder het motto 'Wordt vervolgd' geeft Breda een eigen invulling aan het landelijke thema 'Nieuw gebruik, oud gebouw'. Op zaterdag 10 september kan iedereen in Breda deelnemen aan een uitgebreid programma op zo'n 30 locaties in de stad. Wethouder Wilbert Willems zal die dag om 12.00 uur het startsein geven in het Huis voor Beeldcultuur aan de Reigerstraat.

Breda is één van de steden die dit jaar deelnemen aan Open Monumenten Dag. Dat biedt een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in monumentale gebouwen die de rest van het jaar gesloten zijn voor het publiek.
Wethouder Wilbert Willems: "Gebouwen maken in de loop van de jaren een hele gebruiks-geschiedenis door, met soms heel veel aanpassingen. Als we willen dat ook de generaties na ons kunnen genieten van onze monumenten, moeten we ervoor zorgen dat die op een goede manier in gebruik blijven. Soms kan daarbij een verandering van functie helpen."

Breda leeft, en heeft jong en oud veel te bieden. De stad heeft een lange geschiedenis en ook een lange toekomst. Op Open Monumentendag ervaar je hoe elk stukje stad zijn eigen vervolg heeft, vaak al sinds de middeleeuwen. Breda koestert haar gebouwen en openbare ruimte, Breda herbestemt en hergebruikt. Hergebruik is van alle tijden: kloosters werden kazernes, postkantoren werden hotels, vestingwerken werden opslagplaatsen en singels, compleet met fiets- en flaneerpaden. Tijdens Open Monumentendag kom je talloze voorbeelden tegen van dit hergebruik en zie je ookdat sommige panden nog wachten op een nieuwe bestemming.

Link met Stripfestival

Dit jaar is een link gelegd van Open Monumentendag met het Stripfestival Breda, dat ditzelfde weekend wordt gehouden. Daarvoor heeft de bekende striptekenaar Dick Heins speciaal de twee stripfiguren Bert en Sophie in het leven geroepen. Ze staan op de posters die op veel plekken in de stad te zien zijn en ze staan voor de panden die meedoen aan de Open Monumentendag.

Programmaboekje en website

Het programmaboekje van Open Monumentendag is vanaf woensdag 7 september gratis op te halen in het stadskantoor, de centrale Bibliotheek Breda of bij de VVV-Breda en op de dag zelf ook bij het informatiepunt op de Grote Markt en bij de deelnemende panden. Hierin staat het volledige dagprogramma.

Meer informatie is te vinden op www.openmonumentendagbreda.nl. Hier kan men zoeken op tijdstip, locatie of op bijvoorbeeld de interesses die men heeft. Zo kan men nagaan welke activiteiten te maken hebben met muziek, theater of bijvoorbeeld film en welke van de activiteiten geschikt zijn voor kinderen.
De laatste nieuwtjes worden ook verspreid via facebook (facebook.com/openmonumentendagbreda) en twitter (twitter.com/OMD_Breda).

Breda, 29 augustus 2011