Gemeente Vlaardingen


-

Open Monumentendag in Vlaardingen op zaterdag 10 september

31-08-2011 |

Thema: Nieuw gebruik - Oud gebouw

Wethouder Hans Versluijs geeft op zaterdag 10 september om 12.00 uur het startsein voor de Open Monumentendag in Vlaardingen, die tot 16.00 uur duurt. De wethouder doet dit bij Villa IJzermans aan de Schiedamseweg 53, waar hij het eerste exemplaar ontvangt van een boek over de familie IJzermans.

In Vlaardingen is het de 22e keer dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd, landelijk viert Open Monumentendag het 25-jarig jubileum. De Open Monumentendag 2011 heeft landelijk het thema: Nieuw gebruik - Oud gebouw. Dit jaar kunnen mensen op zaterdag 10 september van 12.00 tot 16.00 uur de stad al wandelend of fietsend doorkruisen en monumentale gebouwen bezoeken die een andere bestemming hebben gekregen dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn gebouwd.

villa ijzermans
Villa IJzermans

Villa IJzermans bijvoorbeeld is ooit gebouwd als woonhuis voor de reder IJzermans. Het is nu het kantoor van het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken. Ook het Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade heeft een rijke gebruiksgeschiedenis: het is gebouwd als woning van een rijke reder, was lange tijd in gebruik als post- en telegraafkantoor, bood onderdak aan het kantongerecht en is nu al jaren het onderkomen van het museum. Zo zijn er nog meer mooie en oude gebouwen langs de route die een herbestemming hebben gekregen. De dag voor Open Monumentendag, op vrijdag 9 september, verdiepen ongeveer 350 Vlaardingse basisscholieren zich in dezelfde gebouwen.

Voor zaterdag 10 september is een cultuurhistorische route samengesteld, waarmee mensen op pad kunnen. Deze wegwijzers liggen klaar bij Villa IJzermans, het beginpunt van de route. De Historische Vereniging Vlaardingen heeft een speciale editie van TijdSchrift uitgebracht over deze Open Monumentendag, met volop interessante achtergrondinfo. Ook dit TijdSchrift is verkrijgbaar bij Villa IJzermans (kosten: 3 euro).

Unieke openstellingen
Twee openstellingen springen er uit. Het pas door aannemer Van der Lugt ingrijpend verbouwde `Het Oude Thuis' aan de Oosthavenkade is de moeite van het bekijken waard. Hierin worden in opdracht van de firma Mol woningen en kantoren gerealiseerd. Architect Wijnand Houdijk zal aanwezig zijn voor een toelichting. Ook bijzonder is het rijk gedecoreerde pand Oosthavenkade 11. Oorspronkelijk gebouwd voor huisarts Jan Voogd, is het lange tijd als kantoor gebruikt door de bouwmaterialenhandel Van Neerbos. Nu is daar `Hofman Accountants' gevestigd dat zo bereidwillig is op Open Monumentendag open huis te houden, zodat iedereen kan genieten van het fraaie interieur.

Exposities/boekenverkoop
In het Stadsarchief Vlaardingen aan het Plein Emaus 5 is een Bovendien maakt het stadsarchief van de gelegenheid gebruik om dubbele en overtollige boeken en tijdschriften over Vlaardingen en Maassluis voor een schappelijke prijs te koop aan te bieden. In Cultureel Centrum Hollandia aan de Oosthavenkade 42 is de expositie 'Oud en Nieuw rond het Buizengat' te zien. Deze tentoonstelling is een afscheidsgebaar van het bewonersplatform Buizengat aan iedereen met wie in de laatste 17 jaren is samengewerkt om de woningbouw aan het Buizengat te ontwikkelen. Moderne woningen staan nu op de plek waar ooit de scheepswerven lagen.

Voor jongeren tussen 10 en 18 jaar lanceert het Vlaardingse organisatiecomité een Monumentendag Fotowedstrijd. Zet een monument, een deel van een monument of ander historisch object uit Vlaardingen op de foto en doe dat liefst op een eigenzinnige manier, al dan niet met het logo (de sleutel) of de vlag van de Open Monumentendag in beeld. De prijzen met een totale waarde van 1000 euro bestaan uit waardebonnen voor foto- en/of videomateriaal en worden gesponsord door de Rabobank Schiedam-Vlaardingen. De sluitingsdatum voor het insturen van foto's is 20 september 2011. De wedstrijdregels zijn te vinden op www.vlaardingen.nl/openmonumentendag.

Zie ook

Meer informatie


* Open monumentendag 2011

* Wedstrijdregels Monumentendag Fotowedstrijd 2011

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000