Gemeente Zederik



10 september 2011 Open Monumentendag

Logo 25 jaar Open Monumentendag Ook de Open Monumentendag bestaat 25 jaar! Het thema van 2011 is "Oud gebouw, nieuw gebruik". De gemeente Zederik zal, samen met een aantal andere organisaties, weer een interessant en sfeervol programma verzorgen.

Brochure Nieuw gebruik Oud gebouw
Speciaal voor de Open Monumentendag heeft de gemeente de brochure "Nieuw gebruik, oud gebouw" samengesteld met interessante informatie over historische panden in onze gemeente. We zoemen in op panden die een nieuw leven hebben gekregen en vertellen u over hun bijzondere verleden. Een fietsroute leidt u langs de verschillende dorpen. In dezelfde brochure vindt u de inzendingen van inwoners die wonen op huisnummer 25. Een mooie link naar het 25-jarig bestaan van de gemeente Zederik én de Open Monumentendag. Het boekje met de fietsroute is verkrijgbaar in het oude stadhuis van Ameide en bij de watertoren van Meerkerk. Moet u de Open Monumentendag missen, dan kunt u het boekje na afloop aanvragen bij de gemeente Zederik.

Logo Open monumentendag Dam Ameide Dam in Ameide Van 10.00 tot 18.00 uur

Binnenkijken bij meer dan 16 monumenten!
Onder andere voormalig:
o Raadhuis uit 1644
o Ambtswoning burgemeester met beschilderde wanden uit 1804 o Woning van dr. Jesse
o Waterschapshuis uit 1760
o Pand van de Snelle Pieper
En:
o De Nederlands Hervormde Kerk uit 1350
o De oudste keuken van Ameide
o Stadstuinen
o Het mooiste uitzicht van Nederland

Kunstroute
In de huizen is kunst te zien van:
Wouter Boulangier (glasobjecten), Lon Buttstedt (schilderijen en beelden), Adrie Dijkhorst (schilderijen), Bethany de Forest (foto's), Jaap en Eef de Jonge (schilderijen), Ruud Krul (schilderijen), Harry de Leeuw (beelden), Sabine Lintzen (glasobjecten), Jurjen Ravenhorst (wandobjecten en beelden), Gert de Rijk (keramische objecten), Gert Strengholt (schilderijen), Treasurelab (sieraden, tassen en interieur objecten), Anna Verrijt (schilderijen), Hendrik-Jan Visser (gouaches), Piet Warffemius (beelden), Ada van Wonderen (beelden).

Geniet op het terras van een drankje, een hapje en muziek Optredens van o.a. de twee zingende cowgirls "Butter beans", zanger Rob de Ruiter en het mannenkoor.

Parkeren: voor het dorp rechts onderaan de dijk of op plein `Vijfakkers'
Sponsors: Koninklijke Woudenberg, bewoners Ameide, Ranks Meel, Zeilmakerij Romeijn, Hamoen L.M.B. en Kunstuitleen Vianen.

Oude stadhuis van Ameide Oude stadhuis Ameide
Van 10.00 tot 16.00 uur

Bij de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven kunt u via de computer uw eigen stamboom onderzoeken in de registers van de burgerlijke stand, beginnend in 1812/1813, van de vroegere gemeenten Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland en Tienhoven. Ook de doop-, trouw- en begraafboeken van Ameide en Tienhoven kunt u digitaal doorzoeken. De publicaties van de historische vereniging kunt u ter plaatse inzien en kopen, evenals het boek "Macht en armoede aan de rivier. Ameide en Tienhoven 1870-1940", uitgegeven door de Stichting Carla Jonker. Leden van de Historische Vereniging zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. Verder is er een CD-rom verkrijgbaar met daarop de namen en begraafdata van alle mensen die zijn begraven in Ameide en Tienhoven. Ook staan er foto's op van alle zerken en grafmonumenten van de begraafplaatsen.

Nicolaaskerk Tienhoven Nicolaaskerk Tienhoven
Van 10.00 tot 16.00 uur
Lekdijk
Tijdens de Open Monumentdag kunt u de kerk bezichtigen. Waarschijnlijk is het de oudste kerk van de hele Alblasserwaard.

Watertoren Meerkerk
Burgemeester Sloblaan, Meerkerk
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) opent tijdens Open Monumentendag verspreid over Nederland zes bijzondere - herbestemde of nog her te bestemmen - rijksmonumenten speciaal voor u. De watertoren in Meerkerk is er daar één van. Deze krijgt de bestemming woonhuis. Samen met u en betrokken partijen, zoals eigenaar en architect, worden alle aspecten bij herbestemming belicht. Wat komt er zoal kijken bij een herbestemming, welke obstakels zijn er of kunnen er zijn, wat zijn de financiële mogelijkheden voor ontwikkeling, wie heeft welke rol. Aan de hand van divers materiaal en een afstemming tussen partijen kunt u zien dat met samenwerking een hoop tot stand gebracht kan worden. Een unieke kans!

Schuttersgilde met vlag Schuttersgilde St. Martinus en St. Antonius Voormalig gemeentehuis, Dorpsstraat 80, Lexmond Vanaf 10.30 uur
Het Schuttersgilde St. Martinus en St. Antonius van Lexmond en Hei- en Boeicop houdt tijdens de Open Monumentendag hun Openbare Feestelijke Zitting om 10.30 uur in de raadszaal van het voormalig gemeentehuis in Lexmond. Tijdens de zitting wordt er afscheid genomen van de huidige Prins George Brand en Prinses Larissa Oliveira. Daarna volgt de inhuldiging van de nieuwe Prins Laurens Houtman en Prinses Carmen Eveleens. Ook wordt de nieuwe gildedeelnemer mevrouw Gratia Brand geïnstalleerd. Er is er ook een muzikaal gedeelte met o.a. een bazuinblazer en tamboer.
`s Middags is er op het evenemententerrein (naast sportterrein van VVV Lekvogels) Koningsschieten. Ook dit is een openbare bijeenkomst. Alle deelnemers mogen schieten op een houten `vogel' die bovenop een hoge mast van 12 meter is vastgemaakt. Hij/zij die het laatste stukje eraf schiet mag zichzelf voor twee jaar de nieuwe koning van het Gilde noemen.

Logo Leve de molens Molens
Van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tijdens de Open Monumentendag stelt de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) een aantal molens open voor bezoekers:
o Bonkmolen of Molen den Bonk, Lakerveld 282, Lexmond o Vlietmolen, Zederikkade 223, Lexmond
o Hoekmolen, Kanaaldijk 19, Hei- en Boeicop.
Op locatie zijn de molenaars aanwezig.

Het jaar 2011 is door de provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot themajaar Leve de Molens! Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.levedemolens.nl

Voor meer informatie over de Open Monumentendag kunt u terecht op www.openmonumentendag.nl