Gemeente Breda


01sep
Beloning voor wie met de fiets boodschappen doet
Op zaterdag 10 september om 10.30 uur geeft wethouder Wilbert Willems in Winkelcentrum Heksenwiel het startsein voor de Europese Mobiliteitsweek in Breda. Hij doet dit door een fietscampagne te starten met de titel `Een snelle boodschap...met gemak in tas of bak'. Daarmee wordt men via beloningen gestimuleerd om op de fiets boodschappen te doen.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: "In deze mobiliteitsweek besteden we speciaal aandacht aan het gebruik van de fiets. Bijvoorbeeld om als het kan de auto te laten staan en de fiets te pakken om boodschappen te doen of om een evenement in de stad mee te maken. Ook besteden we weer aandacht aan vervoer van en naar school te voet of per fiets. Want lopen en fietsen zorgt voor minder verkeersproblemen, is goed voor het milieu en is ook nog eens gezond."

De Europese Mobiliteitsweek is de Nederlandse versie van de European Mobility Week. In deze week worden wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit gepromoot. Dit jaar loopt deze actieweek in Nederland van 10 tot en met 18 september.

Een snelle boodschap....met gemak in tas of bak

Een belangrijk onderdeel van de Mobiliteitsweek in Breda is een fietspromotiecampagne die op zaterdag 10 september van start gaat. Deze campagne stimuleert mensen om op de fiets boodschappen te doen. Door te fietsen in de campagneperiode spaart men voor mooie fietstassen en maakt men kans op prijzen. Iedereen die in de periode 10 september tot 22 oktober een aankoop doet bij een deelnemende winkelier of zijn fiets stalt in een bewaakte fietsenstalling in de binnenstad ontvangt een fietspunt. Winkels die aan de campagne deelnemen zijn te herkennen aan een speciale campagneposter op hun etalage. De winkels zijn te vinden bij: Winkelcentrum Moerwijk, winkels Bisschopshoeve, Winkelcentrum Heksenwiel, Winkelcentrum de Burcht, winkels Graaf Hendrik III-plein, Brabantplein en Valkeniersplein.

Mensen die vijf fietspunten hebben kunnen deze inleveren bij een winkel in de buurt. Hier kunnen zij kiezen uit twee fietstassen. Daarnaast doen mensen, die vijf fietspunten inleveren, mee aan een verloting van onder andere enkele Bredase fietsen. Deze fietsen hebben dezelfde vormgeving als de tas en zijn echte Bredase fietsen, genaamd "BRIETS" (BRedasefIETS). Deelnemende winkeliers stellen zelf ook nog prijzen voor de verloting ter beschikking.
Zo probeert de gemeente samen met andere partijen om van Breda een echte fietsstad te maken. Meer info over de actie is te vinden op www.breda.nl/briets.

Groene Voetstappen

Daarnaast vragen vier basisscholen in Breda aandacht voor duurzaam vervoer via het project "Groene Voetstappen". Leerlingen verzamelen Groene Voetstappen (dit zijn punten) door lopend of fietsend naar de school te gaan. De verzamelde voetstappen worden meegenomen naar de Kinderklimaattop eind november en vervolgens naar de Klimaatconferentie in Calcun (Mexico).
Ook vindt op 12 september de eerste actie `stop voor de zebra' plaats. Iedereen wil dat kinderen veilig op school aankomen. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor de verkeersveiligheid bij zebrapaden. De aftrap hiervoor is bij basisschool De Boomgaard.

Fietstaxi's

Om de bezoeker van het wielerevenement `Breda Baronie Classic' ook te laten genieten van andere evenementen, zoals Breda Barst, rijden er ook dit jaar weer gratis fietstaxi's door de binnenstad. Ook bij de Verlichte Sloepenparade op zaterdag 17 september zullen de fietstaxi's de juryleden en toeschouwers langs de singels vervoeren.

Baronie Breda Classic

De Gemeente Breda is niet alleen hoofdsponsor van de Baronie Breda Classic, maar zij ondersteunt ook de deelnemers aan het onderdeel de Johan van der Velde Classic door voor elke deelnemer een fietstas ter beschikking te stellen en twee fietsen voor de Dikke Banden race.

Breda, 1 september 2011