Gemeente Middelburg

Doopsgezinde kerk en Wilde Maerten

Zaterdag Open Monumentendag

Zaterdag 10 september is het Nationale Open Monumentendag. Ook Middelburg doet daar elk jaar aan mee. Vierendertig monumenten worden die dag tussen 10.00 en 17.00 uur opengesteld voor het publiek. In de stad zijn er gratis stadswandelingen en in enkele monumenten worden er rondleidingen verzorgd.

Rondleiding in De Griffioen

Er zijn twee wandelingen, om 10.30 uur (in de brochure staat per abuis 11.30 uur) en om 13.30 uur, door deze wijk. U wordt ontvangen in het theehuis achter het huis De Griffioen van waaruit de rondleiding wordt gestart.

Wandeling langs fraaie monumentenpanden

Er worden gratis rondleidingen door het centrum van Middelburg gegeven. De gids neemt u mee langs fraaie monumentenpanden en smalle straatjes. Vanaf 11.00 uur vertrekt de rondleiding ieder uur vanaf het stadhuis aan de markt. De laatste om 15.00 uur.

Historische huisnamen

De Middelburgse binnenstad kenmerkt zich door een hoge huisnamendichtheid. Ed de Graaf verzorgt ook dit jaar weer een stadswandeling gericht op gebruik en betekenis van de gebouwen, tevens met aandacht voor gevelstenen en â detailleringen, in relatie tot het huisnaamgebruik.
Aanvang stadswandelingen: 10.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. De zesde huisnamenwandeling start van de fontein op de Balans. Reservering gewenst: huisnamen.mburg@zeelandnet.nl.

Van de Perrehuis

Op ieder half uur en heel uur start een rondleiding door alle vertrekken van dit voormalig stadspaleis aan het Hofplein. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.

Atoomschuilkelder

Ook de atoomschuilkelder aan het Groene Woud gaat dit jaar weer open. Onder begeleiding van St. Bunkerbehoud kan deze âProvinciale Noodzetelâ de hele dag worden bezichtigd.

Buitenplaats Toorenvliedt

Op drie momenten worden er in deze fraaie buitenplaats rondleidingen verzorgd, om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. In de nabijheid van dit gebouw staat een verbindingsbunker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier was van de Duitse troepen op Walcheren en de beide Bevelanden. Ook deze bunker is tijdens Open Monumentendag zeker een bezoekje waard.

Brochure

Speciaal voor deze dag brengen de drie Walcherse gemeenten een kleurrijke brochure uit. Hierin staan de opengestelde monumenten op Walcheren kort beschreven en staan de voor die dag georganiseerde evenementen vermeld. De brochure kan worden bekeken op www.middelburg.nl en is gratis af te halen bij de Tourist Shop aan de Markt en bij de VVV kantoren in Vlissingen en Veere.

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl