Gemeente Reimerswaal


Programma 2011 Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september 2011 vindt de Open Monumentendag in Reimerswaal plaats. Op deze dag is een aantal rijksmonumenten opengesteld en kunt u deelnemen aan een rondleiding.

Noteer deze datum in uw agenda!

Het thema van dit jaar is `Nieuw gebruik oud gebouw'. Ook in onze gemeente zijn karakteristieke panden te vinden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. U kunt daarbij denken aan het Oosterscheldemuseum, het voormalige postkantoor te Yerseke en de voormalige Katholieke Kerk eveneens in Yerseke. Ook het voormalige NS-gebouw in Kruiningen heeft nu een andere bestemming. Wilt u deze gebouwen eens van binnen bekijken, dan heeft u daarvoor op 10 september de kans. Natuurlijk kunt u op die dag ook diverse kerken en molens bezoeken. Het programma vindt u hieronder. De gebouwen zijn, tenzij hieronder vermeld, geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Voor de kinderen is er in de opengestelde monumenten een leuke attentie (Op=op)!
Meer informatie over de Open Monumentendag in het algemeen kunt u vinden op www.openmonumentendag.nl

Yerseke
o Openstelling van het voormalige postkantoor aan de Damstraat 21, nu bed & breakfast De Oester, van 12.00 uur tot 16.00 uur. o Het Oosterscheldemuseum aan het Kerkplein 1 is gratis te bezoeken. o Gratis rondleiding over de oesterputten start bij de VVV, Kerkplein
1, 13.30 uur t/m 14.30 uur. Openstelling van de voormalige Katholieke kerk, Langeville 37 te Yerseke.
o Openstelling van monumentale kerk aan het Kerkplein 5 te Yerseke van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openstelling is er gelegenheid voor bezoekers om zelf het orgel te bespelen. Daarnaast elk heel en half uur kort orgelspel met trompet en klarinet door leerlingen. Powerpointpresentatie van symbolische en liturgische kunst van de Christelijke kunstenares Anneke Kaai en een liturgische bloemschikking door Yvonne Koutstaal- Slabbekoorn.

Kruiningen
o De Oude Molen aan de Slagveldstraat 55 draait met voldoende wind en is te bezichtigen.
o Openstelling van het voormalige NS-station te Kruiningen-Yerseke aan de Stationsweg 23.
o Openstelling van de monumentale Johanneskerk aan de Burg. Elenbaasstraat 4. 's Morgens orgelmuziek, 's middags voorstelling van mandolinevereniging en voordracht van gedichten door de dichteres mevrouw Cobie Ruijgrok. Deze gedichten worden ook tentoongesteld in de kerk.

Krabbendijke
o Molen De Rozeboom aan de Westweg 17A is te bezichtigen. o Openstelling van de PKN kerk aan het Kerkpad 1 in Krabbendijke met monumentale preekstoel.

Rilland
o De Witte Molen aan de Molendreef 2 draait met voldoende wind en is te bezichtigen.

Waarde
o Molen De Hoed aan de Havenoordseweg 2B draait met voldoende wind en is te bezichtigen
o Openstelling van de monumentale kerk aan de Raadhuisstraat 15 met een tentoonstelling over doopjurken.

Gratis busvervoer
Ontdek het Zeeuws culturele erfgoed gratis per bus. De provincie wil dat iedereen de Zeeuwse monumenten kan bewonderen en maakt daarom het openbaar busvervoer zaterdag 10 september gratis op vertoon van de vervoerbon. Kijk voor de gratis vervoerbon op www.degoedekantop.nl.