Waterschap Brabantse Delta


Waterschap opent poorten Bouvigne

Op zaterdag 10 september, tijdens de open monumentendag, stelt waterschap Brabantse Delta kasteel Bouvigne en de bijbehorende tuinen open. Iedereen is tussen 12.00 en 17.00 uur welkom om een rondleiding door het kasteel te volgen en de kasteeltuinen te bezichtigen. Professionele gidsen vertellen in het kasteel over de historie van Bouvigne. Tijdens deze dag is informatie over het kasteel, de tuinen en het waterschap verkrijgbaar. Honden zijn niet toegestaan. De toegang is gratis.

Kasteel Bouvigne is sinds 1973 in het bezit van het waterschap. In 1554 duikt het kasteel voor het eerst op in een officiële akte: het testament van de vroegere eigenaar Jacob van Brecht. In dit testament is het kasteel omschreven als een statig stenen huis omgeven door grachten. Het kasteel is in de loop der tijd uitgebreid. Het kasteel, de kapel en het koetshuis zijn nu door het waterschap in gebruik als vergader- of overlegplekken.

Kasteeltuinen
Bouvigne heeft drie verschillende tuinen: een Franse, een Engelse en een Duitse. Deze tuinen zijn vooral bekend vanwege de grote verzamelingfuchsia's. In de tuinen van Bouvigne staan ook diverse beelden. Zo bevinden zich aan de rand van het grasveld in de Engelse tuin vijf flamingo's van de Poolse kunstenaar Bronislaw Chromy. In 2010 is het historische beeld hersteld door het terugbrengen van oude landschapselementen, die te zien zijn opde een plattegrond uit 1621 van J. Lips. De oude gracht tussen de Engelse en Franse tuin is teruggebracht, de hoeken van de Engelse tuin hebben de vorm van bastions, er is meer ruimte voor water. Aan de zuidzijde van het kantoor is een boomgaard met 144 walnootbomen aangelegd.

Hof van Bouvigne
Sinds 1 juni 2010 is het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta gevestigd op landgoed Bouvigne. Het pand is in de plaats gekomen van verschillende 20e eeuwse kantoorgebouwen. Rekening is gehouden met de nokhoogte van het kasteel en de doorkijk tussen de gebouwen en over het terrein. Het gebouw is in natuurlijke materialen en zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Daarnaast zijn in de gevel aan de noordzijde 60 nestkasten voor een kolonie gierzwaluw verwerkt.

Meer informatie over kasteel Bouvigne, de tuinen en de vaste beeldencollectie, vindt u op http://www.landgoedbouvigne.nl/

Bouvigne Franse tuin

-