Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 25 augustus 2011


100 jaar Chinezen viert Maanfeest

De Chinese gemeenschap viert in de maand september traditioneel het Maanfeest. Dit jaar krijgt dit evenement een bijzonder karakter. Het is namelijk 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen in Nederland vestigden. Op zaterdag 10 september organiseren Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland, Chinatown Den Haag en het Inspraakorgaan Chinezen (IOC) deze speciale editie "100 jaar Chinees Maanfestival" in de binnenstad van Den Haag. De Haagse binnenstad zal dan ook bol staan van activiteiten en met primeur de officiële presentatie en uitreiking van het boek "100 jaar Chinezen in Nederland" aan het gemeentebestuur van Den Haag en de Chinese Ambassade.

Eén familie
Het Chinees Maanfeest is één van de belangrijkste Chinese familiefeesten en valt op de 15e dag van de 8ste maand van de Chinese kalender. Op die dag staat de maan het verst van de aarde en schijnt hij het helderst en wordt deze vereerd. In deze tijd is de zware arbeid op het land voorbij en wordt de oogst binnengehaald. Deze dag staat dan in het teken van het samenzijn met de familie en danken Chinezen de hemel en aarde.

Behalve het symbool van het samenzijn heeft het feest dit jaar een bijzonder karakter:
Chinezen leven inmiddels 100 jaar harmonieus samen met alle andere Nederlanders. De Chinese gemeenschap wil dit jaar extra aandacht geven aan het samenzijn met Nederlanders.
Met "zien, doen, proeven en weten" ­ activiteiten brengt de Chinese gemeenschap iedereen samen als één familie.

Jubileumboek
Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland en het Inspraakorgaan Chinezen sluiten hun activiteiten voor dit historisch jaar af tijdens dit Maanfeest met de uitreiking van het boek "100 jaar Chinezen in Nederland". Om 12.30 uur vindt in het Atrium de presentatie plaats van dit jubileumboek en wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan het gemeentebestuur van Den Haag en de Chinese Ambassade.

Het "100 jaar Chinees Maanfestival" gaat om 11.30 van start op het Rabbijn Maarsenplein in Den Haag met het aansnijden van een enorme grote Maancake. Daarna barst het feest los in het Atrium, het Spuitheater, de Wagenstraat en het Rabbijn Maarsenplein.

Zien
Op verschillende podiums is er een gevarieerd programma met kungfu demonstraties, goochelaars, trommeldansers en zang - en dansvoorstellingen: Wu Park vertoont zijn kunsten op het gebied van de kalligrafie, Mariëtte Faber presenteert haar film "de Schaduw van mijn ziel" en dit alles wordt opgeluisterd met optredens van onder ander zangeres Arlinda Lima.
Kosmopolis Den Haag zal de expositie "The Hu Family" tentoonstellen in het Atrium en hierbuiten wordt het publiek vermaakt door straatartiesten.

Doen
Het publiek kan in het Atrium en op het Rabbijn Maarsenplein kennis maken tijdens diverse workshops met verschillende traditionele handwerken, zoals origami en lampionnen maken.
Voor kinderen is in het Atrium een speciale kinderhoek met workshops. Het Atrium is ook de startplaats voor een aantal stadswandelingen, waaraan het publiek kan meedoen onder leiding van professionele gidsen.

Proeven
In de Wagenstraat zal een grote braderie worden georganiseerd, waar het publiek kennis kan maken met allerlei oosterse producten.

Weten
In het Spuitheater wordt door Mèrove Gijsberts van het Sociaal Cultureel Planbureau een lezing gehouden over de maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland.
Merove Gijsberts is één van de onderzoekers van de onlangs verschenen rapport van het SCP "Chinese Nederlanders: van horeca naar hogeschool". En schrijfster Lulu Wang vertelt over haar ervaringen als migrant in Nederland, gevolgd door een signeersessie.

Surf voor het hele programma naar www.chineesmaanfestival.nl

Zie, Doe, Proef en maak kennis met 100 jaar Chinees Maanfestival! Kom langs in Den Haag Chinatown!


---

Noot aan de redactie:
Voor beeldmateriaal en meer informatie, zoals programma kunt u terecht op www.chineesmaanfestival.nl of neem contact op met onderstaande personen.

De pers is van harte uitgenodigd bij de officiële uitreiking van het boek "100 jaar Chinezen in Nederland" op 10 september 2011 om 12:00uur in het Atrium van het Stadhuis Den Haag.

Voor nadere informatie:

Mevr. Thecla Li (Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland) tel. 06
45358656 Dhr. Melvin Chang (Chinatown Den Haag) tel. 06 5476511 Dhr. Yung Li (Inspraakorgaan Chinezen) tel. 06 13094378 E-mail pers@100jaarchinezen.nl