Dienstenbond CNV

Nieuws

9 september 2011

Radio Nederland Wereldomroep: onderhandelingen Sociaal Plan duren voort

Afgelopen week hebben directie en vakorganisaties CNV Media, FNV Kiem en NVJ de onderhandelingen over een Sociaal Plan voor de Wereldomroep hervat. Ondanks dat het een constructief overleg was, zijn er nog wel een hoop hobbels te nemen. Op 14 september praten we verder - hopelijk ontstaat er dan meer duidelijkheid over de precieze inhoud van een sociaal plan.

Sociaal Plan
Daar waar eerdere overleggen vooral oriënterend waren, is er nu verder ingegaan op de feitelijke inhoud van een sociaal plan. Tot definitieve besluiten heeft dit echter nog niet geleid. Voor CNV Media geldt het onlangs afgesloten sociaal plan voor de landelijke omroepen als een belangrijk uitgangspunt. Wij zien in ieder geval geen reden om onder het niveau van dat sociaal plan te duiken.

Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan een aantal kwesties die specifiek zijn voor de situatie bij de Wereldomroep, zoals bijvoorbeeld de positie van medewerkers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Het ziet er naar uit dat de directie van de Wereldomroep hier positief tegenover staat. Hopelijk zal er dus snel duidelijkheid ontstaan voor de medewerkers. Op 14 september praten we verder - we houden u natuurlijk op de hoogte!

Positie BFN
Ook de positie van BFN is weer ter sprake gekomen. Alhoewel de directie begrip heeft voor de eventuele implicaties van de komende bezuinigingen voor BFN, houdt zij vol dat BFN als een apart bedrijf moet worden gezien. Een sociaal plan dat ook zou gelden voor de medewerkers van BFN is, wat de directie betreft, vooralsnog geen optie. CNV Media zal daarom zo spoedig mogelijk het gesprek met de directie van BFN aangaan om de kwestie ook aan dat front nader te bespreken.

Vrijwillig Vertrek
Tenslotte is er uitvoerig gesproken over een eventuele `vrijwillige vertrek regeling'. Uiteindelijk is in overleg besloten geen gezamenlijke regeling af te spreken. Een reden hiervoor is dat er sprake zou zijn van discretionaire bevoegdheid van directie en hoofdredacteur, maar dat er geen mogelijkheid is om objectieve criteria te formuleren op basis waarvan bepaald kan worden wie wel of niet voor de regeling in aanmerking komt. Daarnaast zijn wij van mening dat er bij een dergelijke individuele regeling ruimte voor maatwerk moet zijn.

Een algemene standaard regeling, zoals de directie die voorstelt, biedt die ruimte niet. Tenslotte wilden partijen niet vooruitlopen op een sociaal plan waarin een `vrijwillige vertrek regeling' - mogelijk in de vorm van een plaatsmakersregeling - ook een onderwerp van gesprek zal zijn. Op dit moment is er dus geen collectieve regeling voor vrijwillig vertrek. Wel heeft de directie toegezegd om in voorkomende gevallen de mogelijkheid van een vrijwillig vertrek te willen faciliteren. Mocht u hiervan gebruik willen maken dan adviseren wij u contact met ons op te nemen voor (juridisch) advies en ondersteuning.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.