KNHS

Vooruitblik op EK Endurance in Florac
5 september 2011

ERMELO (KNHS) Op de deelnemerslijst van het EK Endurance 2011 staan zes combinaties uit Nederland. In het berggebied bij het Zuid-Franse Florac strijden zij op zaterdag 10 september om de Europese titel op de 160 km. Florac is een van de meest prestigieuze endurance wedstrijden ter wereld waar de 160 km in 1975 voor het eerst werd verreden.

De Nederlandse afvaardiging bestaat uit regerend Nederlands kampioen Yvonne van der Velde (Cherain, B.) met Joy Escobar (v. Kais), Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) met Rikis Macho Man (v. Drug), Carmen Römer (Landgraaf) met Gitana 220 (v. Elard), Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) met Zaira Star (v. Agars Habi), Barbara Peterse (De Kiel) met Pachinco (v. Nard) en Suzanne Pen (Epe) met Noniusz (v. Wachlarz).

Na observatiewedstrijden in Mont-le-Soie en Schweich, en verplichte trainingen tijdens de zomermaanden kwam voor bondscoach Emile Docquier (Stavelot, B.) het moment waarop hij zes combinaties moest selecteren uit acht opties.
Dat is niet gemakkelijk wanneer de ruiters zich allen voor 100% hebben ingezet. Alle ruiters hebben in ieder geval goed begrepen dat het team op de eerste plaats komt. Zij zijn zeer gemotiveerd om er samen iets moois van te maken. Ieder zal zijn steentje moeten bijdragen tijdens de wedstrijd om het team te laten evolueren. Deze eendracht en wil tot samenwerking zijn onze enige kans om een resultaat neer te kunnen zetten op dit EK. Gezien de resultaten van de pre-ride zal ons doel zijn om een gemiddelde teamsnelheid tussen de 15 en 16 km per uur te rijden en daarvoor neem ik de volledige verantwoordelijkheid, aldus de bondscoach.
Naast Docquier bestaat de teambegeleiding uit Ben Horsmans (team veterinair) en Adrianne Van Waardenberg-Nooren (team manager).

De veterinaire voorkeuring van de paarden vindt plaats op vrijdag 9 september. Het startschot van de wedstrijd klinkt op zaterdag 10 september om 4.30 uur in de ochtend op het hoofdterrein in Ispagnac, zon 20 km ten noordwesten van Florac. De prijsuitreiking inclusief de toekenning van de prijs voor de Best Condition is op zondag 11 september. Op de startlijst staan 171 deelnemers uit 18 landen. Er zijn zowel individuele als teammedailles te verdelen. Welke vier combinaties voor Nederland in teamverband uitkomen mag de bondscoach nog bepalen tot een uur na de voorkeuring.

De wedstrijdroute van 160 km (CEI4*) is verdeeld in zes etappes. Dat zijn deze keer geen lussen waarbij men steeds terugkeert op het hoofdterrein: het parcours bestaat uit één grote lus rechtsom door het Parc National des Cévennes, het berggebied in het Centraal Massief ten westen van Florac. De etappes zijn respectievelijk 33.8, 22.8, 26.6, 25.8, 31.4 en 19.6 kilometer lang. De bodem is hard en onregelmatig en er komen hoogteverschillen voor van bijna duizend meter in één etappe. De Mont Aigoual, met 1567 m een van de hoogste toppen van het gebied, is in het parcours opgenomen. In 2010 vond op dit parcours een geslaagde try-out plaats voor het Europees kampioenschap.

Officiële website van het EK Endurance: www.160florac.com Weblog Nederlandse deelnemers: http://pendurance.wordpress.com/ Op 10 september worden de resultaten live bijgehouden op www.atrm-systems.fr/index0eng.htm