Gemeente Loppersum

Open Monumentendag 2011

Gemeente Loppersum zet de deuren van monumenten voor u open!

Op 10 en 11 september is het de 25e Open Monumentendag. Het thema is dit jaar Nieuw gebruik - Oud gebouw en gaat over herbestemming van monumenten.

De monumenten in de gemeente Loppersum zijn zaterdag open van 10.00 uur tot 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de vlag met het logo van Open Monumentendag. Een deel van de monumenten is (ook) zondag open voor publiek. Open Monumentendag Loppersum verwacht veel bezoekers. Meer dan 20 monumenten zijn te bezichtigen en er is een rijk aanbod aan activiteiten.

Â

Â

Monumenten gemeente Loppersum

De monumenten in Loppersum zijn zeer gevarieerd. Een greep uit de monumenten die open zijn: veel monumentale kerken, hier en daar met orgelspel en rondleidingen, molens, het poortgebouw Asinga in Middelstum, het borgterrein Ewsum en een voormalig huiskamercafé in Westerwijtwerd. Bij de VVVâs in Middelstum en Loppersum is een fietsroute verkrijgbaar langs de dorpen. Het Cultureel Centrum in Middelstum heeft een tentoonstelling en wandelroute door het centrum.

Â

Â

Nieuw Gebruik â Oud gebouw

Herbestemming van monumenten sluit aan bij de missie van Open Monumentendag. De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft er voor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten. Bij zowel de Open Monumentendag als bij herbestemming is aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en een nieuwe vorm. En net als bij de Open Monumentendag wordt ook bij herbestemming vooruit gekeken en krijgen monumenten, ongeacht hun leeftijd, een nieuw leven, een nieuwe betekenis en kunnen daarmee een verbetering voor hun omgeving betekenen.

Â

Â

College B&W bezoekt klassendag

Op vrijdag 9 september is er de zogenaamde Open Monumenten Klassendag. De groepen 7 en 8 van zeven basisscholen in de gemeente Loppersum maken kennis met een monument. Op school krijgen ze een les over monumenten en daarna bezoeken ze onder leiding van een gids een monument in de buurt. Doel hiervan is om de jeugd vertrouwd te maken met de term en betekenis van een monument in hun eigen omgeving. Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen de bijzonderheden van het monument.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Loppersum haken aan bij deze bezoeken van de scholen. Op deze manier tonen zij hun interesse en belangstelling bij de Open Monumentendag.

Â

Programma

Het totale programma is gepubliceerd in de Ommelander Courant en staat op de website van de gemeente Loppersum www.loppersum.nl.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â