Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 juli 2011 - Op 10 september vindt de tweede editie van Festival 5D plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Festival 5D is een vrijplaats voor de zintuigen, een culturele beleving voor zicht, tast, reuk, smaak en gehoor. Bezoekers worden al vanaf 's ochtends 11 uur, twee uur eerder dan eerder aangekondigd, tot 's avonds acht uur ondergedompeld in theater, muziek, dans en culinair vermaak. Festival 5D wordt georganiseerd door Stichting Festival 5D.

Belevingstuin
In samenwerking met SBS6-presentator Rob Verlinden, bekend van het tv-programma Tuinruimers, wordt ter plekke een geurtuin aangelegd om het reukzintuig van bezoekers te prikkelen. Muziek om naar te kijken wordt verzorgd door percussionist Martien Groeneveld die zijn eigen instrumenten bouwt zoals de Reuze Xylofoon, de Riolofoon en de Waterfluit. Muzikaal vermaak voor de oren is er van de winnaar van de Mooie Noten 2011, singer-songwriter Chris Kok. Ook zijn er diverse workshops zoals boksen, sambadansen, koorzingen en line-dancing. Tongstrelende hapjes en drankjes zijn te nuttigen in de pikdonkere Nachtbrasserie.

Theater
Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er is veel theater op het festival onder andere: voorstellingen van Henk Zwart (voormalig artistiek leider Suver Nuver), Evert de Vries (directeur van het Amsterdamse Kleinkunst Festival) en Klemens Patijn (Orkater). Ook de nieuwste voorstelling van Cirque Frappé MAGICA is te zien en het duo van de De-Mobiele-Eenheid brengt een verrijdbare show rond het fenomeen slagwerk.

Voelen
In een vrolijke "Pipo" wagen kan er mobiel gesnoezeld worden. Alle zintuigen worden geprikkeld door onder meer een muziektrilwaterbed. De 6 meter hoge uitkijktoren zorgt voor een prachtig uitzicht over Amsterdam en de Verhalenboot is net als vorig jaar de plek om even tot rust te komen van alle zintuiglijke prikkelingen. Bekende en minder bekende Nederlanders vertellen hier een mooi verhaal.

Het volledige programma wordt in de loop van juli op de website http://www.festival5d.nl gepubliceerd.

Over Festival 5D
Stichting Festival 5D wil graag het gedachtegoed van een inclusieve samenleving verspreiden. Inclusie houdt in dat iedereen, ongeacht wie hij of zij is en wat hij of zij kan, mee kan doen aan de samenleving. NSGK voor het gehandicapte kind, is de initiatiefnemer van het festival dat vorig jaar voor het eerst is georganiseerd. Vanaf dit jaar opereert Festival 5D als onafhankelijke stichting. NSGK en VSBfonds zijn betrokken als hoofdsponsors van het festival.

// Einde bericht



Ingezonden persbericht