Gemeente Oldambt


Winschoten wereldwijd op de hardloopkaart met 36ste RUN van Winschoten

Op 10 september a.s. staan hardlopers uit alle windstreken van de wereld aan de start van de 36ste RUN van Winschoten. Het parcours van de RUN doet dit jaar tevens dienst als parcours voor het 25-ste Wereldkampioenschap, 20-ste Europees Kampioenschap en Nederlands Kampioenschap 100 kilometer.

Ruim 3200 deelnemers, uit een recordaantal van 35 deelnemende landen, zijn afgereisd naar Winschoten om de ultieme krachtsinspanning te leveren.
Het deelnemersveld mag in ieder geval rekenen op de komst van de winnaar van 2010, de Tsjech Daniël Oralek. Daarnaast zal de Nederlandse marathonloper Luuk Krotwaar de 50km-loop doen.

De gemeente Oldambt is er trots op gastheer te mogen zijn van deze bijzondere hardloopwedstrijd. Winschoten is al jaren een gerenommeerde loopstad en zal dat de komende drie jaren ook blijven. De organisatie van de RUN heeft met de Nederlandse Atletiekunie kunnen afspreken dat het NK 100km tot en met 2015 in Winschoten zal plaatsvinden.

Vanuit de gemeentelijke organisatie nemen twee teams deel aan de 10x10km estafette. Onder de lopers is ook burgemeester Pieter Smit. Hij lost tevens het startschot voor de RUN. Sportwethouder Bard Boon schiet de jonge deelnemers aan de 1K en 2K Runaway weg.

Traditiegetrouw wordt aan de vooravond van de RUN, op vrijdagavond (aanvang 19.00 uur) de vlaggenparade gehouden. Alle deelnemende landen nemen met hun lopers deel aan deze parade die vanaf het centrum van Winschoten voert door de Langestraat en eindigt bij het Oldambtplein in Winschoten. Aansluitend ontvangt het gemeentebestuur van Oldambt in het Rozenpaviljoen de coaches van de deelnemende landen, de burgemeester Giacinto Mariani van de Italiaanse stad Seregno (waar in 2012 het WK wordt gehouden) en leden van de Nederlandse en Internationale Atletiek Unie.