Gemeente Enkhuizen

Expositie van cultuurhistorische collectie en de BKR collectie tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september en heeft dit jaar als thema Nieuw gebruik, oud gebouw. De gemeente Enkhuizen is in het bezit van een omvangrijke kunstcollectie. Op zaterdag zijn twee werken uit de cultuurhistorische collectie te zien in het Stadhuis en het gehele weekend wordt een deel van de BKR collectie getoond in de Zuiderkerk en de Rooms Katholieke Kerk.

De cultuurhistorische collectie

De cultuurhistorische collectie loopt uiteen van huishoudelijke voorwerpen tot kledingstukken, en van archiefstukken tot schilderijen. Een groot deel van de collectie heeft een aantoonbare relatie met de stad Enkhuizen of met de Westfriese regio.

Deze collectiestukken zijn een eeuw tot enkele eeuwen oud en dit brengt veel zorg met zich mee op het gebied van conservering en restauratie. Enkele stukken zijn er slecht aan toe, andere verkeren in een betere staat. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar bij onderstaande schilderijen van de hand van Piet Egmond. Meisje voor een spiegel vertoont grote beschadigingen en staat op de lijst voor restauratie. Jaarlijks wordt er ongeveer n collectiestuk onder handen genomen door een restaurateur. Portret van een lezende vrouw verkeert in goede staat, maar desalniettemin dient een dergelijk schilderij professioneel en geklimatiseerd bewaard te worden.

Naast de dagelijkse zorg voor het behoud en beheer van de collectie vormt de ontsluiting ervan een ambitie van onze gemeente. Het tonen van bovenstaande schilderijen van Piet Egmond tijdens Open Monumentendag vormt daarvan een onderdeel. Het is van belang dat inwoners en toeristen van Enkhuizen kennis kunnen nemen van de eigen cultuurhistorie. Naast het vaker fysiek ontsluiten van de collectie wordt onderzocht of het digitaliseren van de collectie gerealiseerd kan worden. Op zaterdag 10 september wordt een deel van de collectie getoond in het Stadhuis aan de Breedstraat 53. Het publiek is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis.

De cultuurhistorische collectie

BKR-collectie

Een deel van de gemeentelijke kunstcollectie is tot stand gekomen via de zogenaamde Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). De BKR was van 1956 tot 1987 een regeling waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. Deze kunstwerken hangen momenteel in gemeentelijke panden of staat opgeslagen in het depot van de gemeente.

Een deel van de BKR collectie wordt zaterdag 10 en zondag 11 september getoond in de Zuiderkerk en de Rooms Katholieke Kerk. In overleg met mw. Smit van de Raad van Kerken is een keuze gemaakt voor de werken van de Enkhuizer kunstenaar Jaap Lok (periode 1980-1986) en de in 1990 overleden Gerardus Cornelis Wolvekamp (periode 1979-1985).

De Zuiderkerk/Sint Pancraskerk (Zuiderkerksteeg 1) en de Rooms Katholieke Kerk (Westerstraat 107) zijn geopend op zaterdag 10 september van 11.00 uur tot 17.00 uur en zondag 11 september van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.