Ingezonden persbericht

Kerken luiden de noodklok tegen het winnen van zout in NW Fryslân

Op zaterdag 10 september 2011 wordt, op initiatief van de verschillende dorpsbelangen, in 26 kerken in Noordwest Fryslân van 14.00 - 14.15 uur de noodklok geluid tegen de plannen van Frisia om onder het land zout te winnen. Aansluitend daarop zal in zes kerken een korte poëtische manifestatie worden gehouden tegen de zoutwinning onder land. In de kerken van Wijnaldum, Ried, Berlikum (koepelkerk), Pietersbierum, Oude Bildtzijl (Aerden Plaats) en Slappeterp zullen gelijktijdig vanaf 14.15 uur een aantal gedichten worden voorgelezen uit de bundel Het duistert buiten van Peter Vermaat. Deze bundel is speciaal voor deze manifestatie samengesteld. In Slappeterp zal mevr. L. Jacobi (PvdA), Tweede Kamerlid voor natuur en landbouw, het eerste nummer overhandigd krijgen. Om een duidelijk signaal af te geven naar politiek Den Haag roept de werkgroep alle inwoners en sympathisanten op om zaterdagmiddag in één van de genoemde kerken te komen om de actie te ondersteunen. Aanwezigen ontvangen een gratis exemplaar van de gedichtenbundel "Het duistert buiten".

Door de noodklok te luiden maken de bewoners van dit gebied kenbaar tegen de zoutwinning onder land te zijn. Voortschrijdend inzicht laat zien dat het proces van verzilting dat door de zoutwinning optreedt, een onomkeerbaar proces is. Daardoor wordt onherstelbare schade toegebracht aan de landbouw. De impact van de catastrofe die Noordwest Fryslân boven het hoofd hangt, is groot. De pootaardappelen, in dit gebied geteeld, vormen de voedselbron voor 31 miljoen mensen wereldwijd. Veel meer mensen dan de boeren en burgers van Noordwest Fryslân zullen worden getroffen door de plannen van Frisia, zelfs de bewoners in Derde Wereldlanden.
Tegelijk met deze manifestatie zal er in de gemeenteraden van Harlingen, Franeker, Het Bildt en Menaldumadeel op worden aangedrongen om minister Verhagen te vragen zijn voorgenomen besluit om Frisia toestemming te geven om onder land zout te winnen, te wijzigen. Indien minister Verhagen bij zijn besluit blijft, worden de gemeenteraden gevraagd met alle daarvoor beschikbare middelen tegen dit besluit van de minister te ageren, onder andere door een rechtsgang bij de Raad van State.

Tegelijk met deze manifestatie is de website www.zoutisfout.nl actief geworden. Op deze website kunt u meer lezen over de achtergrond van de protesten in Noordwest Fryslân. Op deze website is een bezwaarbrief te vinden die door alle bewoners en sympathisanten via de site automatisch naar de Tweede Kamer kan worden verzonden. Iedereen kan hierin zijn bezwaren tegen de zoutwinning onder het land kenbaar maken.



Ingezonden persbericht