Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 7 september 2011

Oude gebouwen met nieuw gebruik op Open Monumentendag

Zaterdag 10 september geeft de 25ste Open Monumentendag aandacht aan 'Oud gebouw, nieuw gebruik'. Het oude gebruik krijgt deze dag extra aandacht en wordt op een aantal locaties met toneel in beeld gebracht. Wethouder Anjo van de Ven geeft op historische wijze het startschot met een kruisboog, in de tuin van het Doelengebouw. In totaal zijn 67 monumenten gratis toegankelijk en er zijn uiteenlopende activiteiten te beleven.

De monumenten zijn geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Het centrale informatiepunt op Open Monumentendag is in de Kapelkerk, Kapelsteeg 4. Hier is ook een historische markt waar ambachtelijke restaurateurs hun vak laten zien.

Verleden zichtbaar maken
Tegenwoordig staan we er niet bij stil hoeveel functies een gebouw in de loop van de tijd heeft gehad. Een voorbeeld hiervan is de locatie van het Kachelmuseum. Het is gebouwd als bierbrouwerij, gebruikt als burgemeesterswoning, heeft lange tijd onderdak geboden aan het gemeentelijke Stadswerk en binnenkort komt het monumentale pand opnieuw vrij voor een andere bestemming.

Tijdens de Open Monumentendag wordt met stil toneel op zeven historische locaties het verleden zichtbaar gemaakt: het Stadhuis, de Grote Kerk, het Hof van Sonoy, 't Kruithuis in de Doelenstraat, het Huis van Achten aan de Lombardsteeg, Provadja aan het Verdronkenoord 12 en de voormalige winkel van Albert Heijn aan het Fnidsen 85. De voorstellingen zijn doorlopend van 11.00 uur tot 15.00 uur. De verklaring en locaties staan in een afzonderlijke routebeschrijving op www.alkmaar.nl/openmonumentendag. De route is ook beschikbaar op de toneellocaties en bij het centrale informatiepunt in de Kapelkerk tijdens Open Monumentendag.

Kruisboogschieten tuin Doelengebouw
De actieve jeugd kan zich in de tuin van het Doelengebouw bekwamen in het kruisboogschieten, zoals de schutters dit vroeger deden op het Doelenveld. Er zijn bogen voor schutters vanaf 4 jaar. De oudere jeugd kan zich meten op een schietbaan met echte pijlen. Er worden historische bogen verkocht en er is koffie, thee en limonade. In het Doelengebouw is meer te zien over de restauratie die in volle gang is en fotoclub De Waag/De Horn exposeert eigen werk.

Speurtocht
Voor onderzoekers van 6 tot 12 jaar is een speurtocht samengesteld met een toepasselijke beloning. De speurtocht volgt de monumentenroute en brengt je op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. De beschrijving is verkrijgbaar op Open Monumentendag bij het informatiepunt in de Kapelkerk. In de middag wordt in de Grote Kerk speciaal voor de jeugd elk heel uur een rondleiding gegeven door de kerk over het beleg door de Spanjaarden aan de hand van de tentoonstelling 'Alkmaar 1573'.

Exposities, gedichten en muziek
Diverse monumenten bieden exposities, gedichten en muziek. Zo is op de Algemene Begraafplaats de hele dag zang en muziek; ter gelegenheid van de onthulling van een gedenkmonument op het kindergrafveld. Er worden toepasselijke gedichten voorgedragen. Voor de kooroptredens is een apart Korenlintprogramma, dat vanaf begin september gratis verkrijgbaar is bij de bibliotheken, het Stadskantoor, de Vest en de muziekhandels in het centrum.

Boek 'Levend Alkmaars erfgoed'

Ieder jaar verschijnt een nieuw boek met het thema als leidraad. Dit keer vertelt 'Levend Alkmaars erfgoed' over herbestemming van alle tijden. Het is een het rijk geĂŻllustreerde uitgave dat vanaf 10 september voor E 5,- verkrijgbaar is bij de Kapelkerk, Grote Kerk, boekhandel Het Keerpunt, Regionaal Archief en Stedelijk Museum Alkmaar.

Meer informatie
Meer informatie over de openstellingen, activiteiten en aanmeldingsformulieren voor Open Monumentendag is te vinden op www.alkmaar.nl/openmonumentendag en via www.sprekendegevelsalkmaar.nl.