Ingezonden persbericht


PERSBERICHT LantarenVenster Rotterdam: concert Konrad Koselleck Big Band met gastsolisten Claron McFadden & Osama Abdulrasol: 'Tien jaar Nine-Eleven,' zaterdag 10 september 2011

Konrad Koselleck Big Band met gastsolisten Claron McFadden & Osama Abdulrasol: 'Tien jaar Nine-Eleven' Concert i.h.k.v. Arab Film Festival Rotterdam en 24 uur Cultuur Rotterdam

Zaterdag 10 september, 20:30, ¤ 18

11 September 2001. Iedereen weet nog wat hij deed toen hij voor het eerst hoorde van de aanslagen op het WTC. Goed en kwaad wordt door vele mensen opnieuw gedefinieerd. Een sinds de Koude Oorlog ongekende polarisatie komt op gang. Als zoon van een Duits historicus voelt componist en big bandleider Konrad Koselleck de noodzaak om door middel van muziek barrières te slechten en tegenstellingen te overbruggen.

Zijn uitgangspunt om het thema Nine-Eleven vorm te geven is even simpel als doeltreffend: geef twee muzikanten die 'zwart-wit gedacht' elkaars tegenpolen zijn een gemeenschappelijk podium omlijst door zijn Big Band. Hij vond hiervoor twee veelzijdige musici die deze uitdaging aandurven: Claron McFadden en Osama Abdulrasol.

De oorspronkelijk uit Amerika afkomstige klassieke sopraan Claron McFadden heeft een grote reputatie als concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire. Hiernaast heeft zij zich ook bewezen als een zangeres met affiniteit voor jazz en een uitstekend improvisatievermogen. Claron McFadden kreeg in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt.

Osama Abdulrasol, geboren in Babylon (Irak), studeerde zowel westerse muziek (klassiek gitaar) in Groot Brittannië als oosterse muziek (kanun, Arabische harp) in Irak. Zijn veelzijdigheid en verschillende achtergronden maken hem tot een internationaal en veelgevraagd solist op dit bijzondere instrument. Hij werkte o.a. met Goran Bregovic en staat de afgelopen jaren in de aandacht met de wereldmuziekgroep Arifa.

Osama Abdulrasol en Konrad Koselleck zullen ook nieuw werk schrijven geïnspireerd op het moment dat New York in het centrum van de zandloper der wereldgeschiedenis was. Als geen andere Big Band weet de KKBB genres te overstijgen en bijzondere thema's in een muzikale context te plaatsen. Zo gaf de Volkskrant eerder vier sterren aan hun programma over de twintigste eeuw. Jazz, klassiek en wereldmuziek verbindend belooft dit tien jaar na Nine-Eleven een spannend en gedenkwaardig concert te worden.

"Koselleck voelt de sfeer goed aan, weet wanneer zijn band moet dimmen of vuren. Buigzaam leidt hij het gezelschap van totale euforie naar tragiek met een knipoog... de overtuiigingskracht van een losgeslagen bigband is fenomenaal." - Tim Sprangers, De Volkskrant

Ga voor meer informatie over LantarenVenster naar www.lantarenvenster.nl/jazz Ga voor meer informatie over het Arab Film Festival naar www.arabfilmfestival.nl Voor meer informatie over 24 uur Cultuur Rotterdam naar www.24uurcultuurrotterdam.nl

Kaarten voor de concerten zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.